Mag het een kleine winkelier meer zijn?

Door
13 juni 2013
Reacties (5)

Gisterenavond was er een adviescommissie n.a.v. de discussie over de faillissementszondag. Al geruime tijd tamboereren de vriendjes en vriendinnetjes van VVD en D66 op hoogdravende wijze voor meer ruimte voor multinationals om kleine winkeliers te slopen. Het is volgens de liberalen namelijk ‘een vrije keuze’ of je je bakkerijtje elke dag open doet, wanneer de supermarkt aan de overkant 7 dagen per week plankgas geeft met een blik 15-jarigen. En dat we al jaren van elders weten welke ‘zegeningen’ de faillissementszondag ons brengt, dat is slechts een voetnoot. Net als het feit dat er in Engeland vanaf 1997,  in een groeiende economie, opeens een massaslachting plaatsvond onder het MKB (je verwacht het niet).

Het liberale ideaal van de ‘Clone Town’ werd gisteravond gelukkig een halt toegeroepen door een coalitie van Beter voor Dordt, CU/SGP, GroenLinks en CDA. Toch staat dit incident niet op zichzelf. De Dordtse VVD toont al langer aan dat het strategische kompas hapert, door eerst hoog van de toren te blazen en daarna met het schaamrood op de kaken de Raadszaal te verlaten. Nu is het zo dat elke collegepartij  ‘for the greater good’ weleens wat moet slikken wanneer er geen meerderheid bestaat of een college bokt, maar doorgaans zijn partijen tactisch zo intelligent dat ze daarom niet compleet ingegraven ten tafel komen. Zo niet de VVD en dus mochten de liberalen gisterenavond voor de tweede keer in twee maanden een spelletje spelen.

Hoe interessant de verschillen tussen CDA en VVD ook zijn, de glansrol ging gisterenavond naar een aantal andere partijen. Coalitiepartner Beter voor Dordt bekeek de argumenten van de neoliberalen en de kleine winkeliers en besloot zich, nadat Piet Sleeking al op Twitter had aangegeven dat uitbreiding van de faillissementszondag wat hem betreft niet nodig is, aan de kant van de kleine winkeliers te scharen. Een logische keuze voor een partij die er prat op gaat de leefbaarheid in de wijken hoog in het vaandel te hebben. Het is consistent te noemen dat Beter voor Dordt stelling neemt vóór de kleine winkeliers en de sociale samenhang in de wijken en tégen de neoliberale marktfundamentalisten en grote ketens die gisterenavond al handenwrijvend klaar zaten om de lokale pappa-en-mamma-winkeltjes te vermorzelen met 365 dagen opening.

Een andere hoofdrol was weggelegd voor GroenLinks. En het mag gezegd worden: de Groenen kijken met een gezonde open blik naar de discussie en hadden een luisterend oor voor argumenten van zowel voor- als tegenstanders. Wat bij GroenLinks uiteindelijk toch de doorslag gaf, waren de rechten van de werknemers. Een verstandige keuze, want we weten allang uit andere landen dat het extra loon en het ‘nooit verplicht op zondag werken’ binnen enkele jaren als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook in Nederland maken vakbonden CNV en FNV zich ernstige zorgen over de rechten van werknemers, die nu al met voeten worden getreden. De andere partij die, met zo’n enorme vakbondshistorie, hier iets van had kunnen vinden is de PvdA. De sociaal-democraten waren gisteren echter alleen bezig met de grote ketens en zitten daarmee inmiddels erg ‘awkward’ in de discussie over de faillissementszondag. Men zit niet in het neoliberale kamp van D66/VVD, maar is ook geen tegenstander van uitbreiding. Vooropgesteld: met de authentieke Cor van Verk als lijsttrekker geloof ik zonder meer in winst voor de PvdA bij de volgende raadsverkiezingen. Maar mocht deze discussie terugkomen tijdens de GR2014, wat ongetwijfeld zo zal zijn (ik heb mijn posters al klaar), dan rest er voor de sociaal-democraten met deze koers een gevaarlijke kruiptocht door het politieke niemandsland. Iets wat de Dordtse SP inmiddels ook in de smiezen heeft.

Tijdens de debatavond die het CDA een paar weken geleden organiseerde, bleek dat de discussie erg ingewikkeld is. Consumenten en winkeliers zijn verdeeld, MKB wil wel of niet open afhankelijk van de locatie en het soort bedrijfje. Dit vraagt om rustig en gezamenlijk overleg, waarbij de politiek kijkt naar het brede plaatje van de talloze punten waarmee we winkeliers kunnen versterken, zonder het andere winkeliers per definitie moeilijker te maken. Maar wanneer liberalen meer waarde hechten aan simplistisch ideologisch fundamentalisme dan aan de menselijke maat, wordt samenwerken aan het behoud van ‘couleur locale’ al snel erg lastig. Zoals mijn wijlen wijze grootvader weleens zei: ‘jongen, waar het dogma begint, eindigt het nadenken’. Waarvan akte.

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • niels

  Sodeju. Wat een klets is dit, sorry dat ik zo duidelijk ben maar we leven inmiddels in 2013. Als je uit je politieke werkelijkheid komt en je oor in de stad te luisteren legt zul je toch een iets ander geluid horen. Mocht je belangstelling hebben dan wil ik je wel bijpraten en rondleiden :-)

 • PieterWolters

  Godsamme zeg. Zullen we die bruggen rondom Dordt maar opblazen zodat we ons helemaal kunnen afsluiten van de rest van de wereld? Dit achterlijke christelijke besluit zorgt er alleen maar voor dat er (nog) meer geld van het eiland richting Breda en Rotterdam vloeit. Neemt de schrijver van dit stukje daar de verantwoordelijkheid voor?

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Waar komt het waanidee vandaan dat die middenstanders wel onbegrensd, of zonder regulering 24/7 hun ding zouden moeten kunnen doen….?

  Ik moet mij als individuele burger toch ook aan bepaalde normen houden, en aan begrenzingen conformeren ten behoeve van de samenleving en maatschappelijke consensus

  Het lijkt me een fabeltje van een handjevol op eigen belang gerichte ondernemers en gretige citymanagers, te verkondigen dat wij al inwoners behoefte zouden hebben aan meer koopzondagen, flauwekul, ga toch voetballen of zo.

  Of laat men anders, net als in 2005 in Utrecht een referendum houden over dit onderwerp.

  Leve de zondagsrust in Dordrecht!

  (ter info:ondergetekende is overigens doorgaans agnostisch ingesteld gelooft hij)

 • Cilin

  Er wordt toch niemand verplicht om zijn winkel open te gooien op mijn uitslaapdag? Laat het de winkeliers lekker zelf bepalen. Maar nee, we weten het weer beter.

  Op wie stem ik voor minder regels en lagere belastingen de komende GRRR2014?

 • niels

  Scharco heeft weer de lachers op z’n hand. Hier waren we gebleven geloof ik, lees met name de discussie waarin de ondernemers zelf zich mengen. Oh en wie schrijft eens een lofzang op de vrije en seculiere samenleving voor iDordt? http://idordt.nl/dordtse-liberalen-zetten-streep-door-kleine-ondernemer/

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Betaald parkeren: Niet gaan huilen in een hoekje

Geplaatst op 14 januari door

Sinds 1 januari moeten we in het centrum nu ook betaald parkeren op zondag. Voor centrum bewoners die hun auto buiten het centrum wegzetten, omdat het gratis is, behoorlijk vervelend. Zondag was nou juist die dag waarop je je auto lekker kon laten staan zonder een boete te krijgen. Maar aan de andere kant: wij, […]

Lees verder... Reacties (4)