Mario P. Om het Even

Door
17 februari 2016
Reacties (0)

Jongstleden donderdag, ooit Dordts vermaarde éérste weekenddag, werd in Café Miranda´s het nieuwste werk gepresenteerd van multitalent want zanger, schilder, schrijver en dichter-performer (in die volgorde graag) Mario P Om het Even. Tout literair en anderszins artminded Dordrecht was daarbij present. Sommigen aanwezig, sommigen minder aanwezig wat niet geheel onverklaarbaar was gezien de gemêleerde gebruikersgroepjes met diverse soorten rookwaar die zich kort na aanvang reeds rond de ingang van het café hadden gevormd. Een aangeschoven (aangeschoten?) artiest met didgeridoo zorgde voor omlijstende muzak, om in termen van theater te spreken. Want dat was het. Live theater aan de Voorstraat.

Slecht een enkeling laafde zich aan bier of rode wijn alléén. De ´snellere jongens´, onder wie een oud-zanger met de looks van een vloeistofdia, hadden hun eigen speakers corner nabij het toilet en slamden er luidruchtig op los hetgeen ze op een berisping van gastvrouw Miranda kwam te staan. Niet dat zij er last van had; de buurvrouw van 2 huizen verderop -dat heb je met een vergrijzende binnenstad- echter wel. Het kon de heren niet deren, toch op gedemptere toon werd het gesprek vervolgd waar helpenderwijs ook de royale alcoholinname zijn vruchten begon af te werpen.

Beneveld en minder ontvankelijk

De dichter zelf betrad om 1900 uur het toneel. Wellicht was een uurtje of 2 eerder beter geweest gezien de benevelde en minder ontvankelijke staat van het verspreide publiek. De entertainer pur sang struikelde bij zijn opkomst licht wat voor enige hilariteit zorgde. Hij die de jongste niet meer is maar nog altijd podiumbeest ving het uiterst routineus op en deed het voorkomen als deel van zijn zoveelste podiumbestijging, want zoals een ruiter zit op zijn paard zo staat Mario op het toneel, daarbij als altijd losjes de microfoon hanterend en op veler verzoek geluiden uitstietend op zijn befaamde keelorgel waarbij zinnen woorden worden en woorden zinnen. Als Vinkenoog in zijn beste dagen, daarmee aantonende dat onverzuurd ouder worden geen opgave hoeft te zijn voor wie jong van geest is, waardoor lijf en leden simpelweg niet kúnnen achterblijven.

Lyrische zwarte gaten

Na een brede greep uit oud werk, was het tijd voor nieuw materiaal. Ook hierin doorklonk duidelijk de hang naar de toon die de muziek maakt. In zijn muzikale queeste zocht hij de lyrische zwarte gaten, in zijn tweedimensionale maar allerminst platte schilderwerk werd het zoeken alom tastbaar en zelfs in zijn poëzie, het enigszins onderbelichte talent van deze alleskunner, is een hang naar de donkerte (of is het donkerheid) van het bestaan hoorbaar terug te vinden, in zinnig geworden woorden die steeds minder rijmden maar des te meer dichtten.

Historisch hysterisch verhaal

Bij de tweede toegift van zijn derde optreden dien avond, bleek dat de nachtburgemeester van Dordt toch een vat van emoties is. Bij de plafondvullende visualisatie van het klaagdicht ´Hals Und Beinbruch´, ooit met de band Fluim op muziek gezet en nu door de heren van Do Not X-Ray boven de beschonken hoofden geprojecteerd, zagen we de breekbare kant die Mario P. Om het Even zelden aan het publiek toont. In het moment dat de façade wegviel en de ontmantelde kunstenaar kort maar o-zo-helder zichtbaar was, werden in het publiek de nodige tranen geplengd. Een van de gasten, een bevriend -aan lager wal geraakt eens talentvol- schrijver die de stilte jammerlijk doorbrak door een onsamenhangend historisch hysterisch verhaal over een hanenkam en vermeend flipperverleden op te rakelen, werd enigszins onbegrepen bij de verweesde microfoon weggevoerd waarna de band Smudge een lied inzette dat op een Beiers Oktoberfeest niet zou hebben misstaan. Kortom: de stemming zat er goed in.

Jongere dames

Na een allerlaatste toegift waarbij de interactie met vooral de jongere dames opviel vond Mario het tijd om te gaan. Niet toevallig was het, dat hij vertrok met twéé van de zoeven nog rijkelijk be-knipoogde dames. Elk onder de vrije arm een fles wijn. Als dat geen nieuwe inspiratie oplevert …

Leuk artikel? Deel het met anderen: