Miniwereld

Door
10 december 2014
Reacties (0)

Gemeenten, ja ook Dordt, staan de komende tijd voor een boel uitdagingen. De zorg, werkgelegenheid, bezuinigingen, leefbaarheid, vergrijzing, etc. Dit zijn omvangrijke en ingewikkelde vraagstukken. Hoe kunnen deze het beste aangepakt worden? Met een miniwereld.

Oké, niet mijn idee, maar gejat. Bob Marley gaf het al aan ‘Stir it Up’ en dan ontstaan de mooiste dingen. Diversiteit heeft vele voordelen, ’t levert onder andere innovatie, vernieuwing, creativiteit en andere inzichten op. Op dit moment wordt van dit kapitaal, wat we gewoon hebben liggen in onze stad, nog zeer beperkt gebruik gemaakt. Zit je zelf in een of ander clubje, vereniging of stichting? Als je om je heen kijkt, in hoeverre is er sprake van ‘meer van hetzelfde’ qua culturele achtergrond, opleiding, leeftijd, religie, sekse? Uitgezonderd van een aantal clubs in Dordt, zoals Balansvrouwen of Collectief Buiten Gewoon. Als je naar je eigen netwerk kijkt, laten we zeggen Facebook of Linkedin, hoeveel verschillende nationaliteiten zitten daarin? Ook ik kom jammer genoeg in mijn eigen netwerk niet heel ver…

In Dordrecht heeft zo’n 17% (afgaande op Wikipedia) van de inwoners een niet-westerse allochtone achtergrond, vertegenwoordigd door in ieder geval Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen. Het exacte aantal nationaliteiten in Dordt, daar kon Google mij niet 1,2,3 het antwoord op geven (hoor het antwoord graag als iemand dit weet). Dit getal zal in ieder geval in de tientallen en waarschijnlijk boven de honderd oplopen. Waarom komen die nooit bij elkaar? Hoe moeilijk zal het zijn om een miniwereld te organiseren in Dordt waar in ieder geval alle verschillende achtergronden om de tafel zitten? Een rondetafel met een zo divers mogelijk gezelschap die in gesprek gaan over de vraagstukken van vandaag. Voor Brok moet dit toch een fluitje van een cent zijn, met zijn track record om dingen voor elkaar te krijgen?

En uiteraard hoef je mij niet op mijn woord te geloven dat dit dé oplossing is. Ik zou zeggen, test het uit voor jezelf. Leg een bepaald vraagstuk voor aan een vijftal mensen die meer van hetzelfde zijn, die in je eigen straatje liggen. Doe hetzelfde bij een vijftal mensen die allemaal anders zijn. Welk antwoord geeft je de meest verrassende, nieuwe inzichten?

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)