Mist…

Door
17 april 2015
Reacties (0)

Back to basic

Even ‘back to basic’ deze week.

Na alle perikelen rond een ‘salesman from hell’ die mij bijna neersabelde bij de aankoop van een camera, wat tenslotte niet meer is dan een stukje gereedschap waar ik iets moois mee probeer te maken, ben ik  weer even met beide voeten in de zwart-witte klei geland.

Enige tijd geleden was het weer heerlijk mistig in de morgen. Waar anderen bij het opstaan roepen: “Bah, wat een gure ochtend”, zeg ik “Heerlijk”, want als fotograaf word ik daar plezierig onrustig van. De wereld wordt wat kleiner en stiller. Mysterieuzer ook.

Een mistige ochtend in de Biesbosch

Ik weet daar een prachtige plek langs de rivier waar in alle seizoenen iets te zien valt. Zelfs in de mist, als er niets te zien valt. Neem nu deze oude bomen die ook met hun voeten in de klei staan. Al heel lang.
Ik kan alleen al genieten van de structuur en het lijnenspel.
IMG_0946-small

Koud kunstje

De mist zorgt voor een extra ingrediënt. Eigenlijk, sluit zij allerlei  ingrediënten uit. De mist zorgt voor het wegvallen van de achtergrond. Daarom houd ik er zo van. Alle storende elementen die je bij helder weer achter de bomen in beeld zou zien, verdwijnen.

Tja, dan is het eigenlijk een koud kunstje (koude handen, koude voeten en een koud gezicht…) om een paar aardige plaatjes te schieten. Ik heb de afgelopen week al een foto op Facebook geplaatst in twee verschillende afmetingen, of beter gezegd, in twee verschillende fotoformaten. Een rechthoekige en een vierkante versie. De vraag die ik daarbij stelde was: “Welke wordt het, de rechthoekige of de vierkante?” Grappig dat de voorkeur voor verreweg de meeste mensen uitgaat naar de rechthoekige foto met een verhouding van 2:3.

IMG_0952-small

Kadreren

Ik moet zeggen dat ik van nature ook niet zo goed uit de voeten kan met het vierkante formaat, alhoewel het soms gewoon erg goed uitpakt. Zo niet bij deze foto’s. Ik sluit me dus bij de meerderheid aan. Ik ga in dit geval voor de rechthoekige uitsnede. Overigens is het wel leuk en leerzaam om zo over foto’s, de kadrering, en de formaten na te denken. Schuif eens met enkele vellen papier over je foto’s heen, om zo een ander kader en een andere uitsnede te bekijken. Soms wordt een foto beter of krachtiger wanneer je de “juiste” hoogte/breedte verhouding weet te vinden, of wanneer je de inhoud van een foto anders kadert. Het kan je foto ‘maken of breken’.

Ik ben over het algemeen niet zo’n natuurfotograaf. Portretten, daar ligt mijn passie. Mensen fotograferen. Dat blijft me altijd intrigeren.

Maar mist?

Tjonge, wat je dan allemaal niet ziet…

IMG_0930-small

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dordrecht krijgt tijdelijk nieuw hotel

Geplaatst op 16 november door

94 studenten die Hotel- en Eventmanagement studeren aan Hogeschool Tio Utrecht en Rotterdam toveren StayOkay Dordrecht tijdelijk om tot Hotel Roots. Het idee is om een eigentijds ingericht hotel met huiselijke sfeer te creëren. Daarnaast gaan ze evenementen organiseren.Van 23 november tot 27 november ziet StayOkay er anders uit dan normaal. De winst van het […]

Lees verder... Reacties (0)

De Dordtse legende #2 – De Biesbosch soldaat

Geplaatst op 16 augustus door

Dordrecht kent veel legendarische volksverhalen. Elke week vertalen wij zo’n verhaal naar deze tijd. De verhalen die wij vertellen zijn gebaseerd op de verhalen uit het ‘Bèèh… Groot Dordts volksverhalenboek’. De Biesbosch soldaatHet was een warme dag in augustus. De hele dag was het druk in de Merwelande. Gillende kinderen, schreeuwende ouders, lachende jongeren. Toen de […]

Lees verder... Reacties (0)