Moreel appel voor ‘wachtwethouders’

Door
4 februari 2011
Reacties (6)

Onderstaande tekst is geplukt van Binnenlands Bestuur.

 

De gemeente Dordrecht spreekt oud-wethouders aan op hun ‘morele verplichting’ om actief te zoeken naar een nieuwe betaalde functie of naar nieuwe activiteiten waarmee zijn inkomen genereren. Als dit geen resultaat heeft, wordt een ‘moreel appel’ op hen gedaan om een ‘maatschappelijke bijdrage’ te leveren.


Negen jaar wachtgeld
Oud-wethouder Jannie van der Loos, die na twaalf jaar wethouderschap nu al negen jaar gebruik maakt van de wachtgeldregeling, krijgt jaarlijks bezoek van een ambtenaar van de gemeente. ‘Dan wordt er gekeken of ze nog ondersteuning kan gebruiken bij het vinden van betaald werk. En er wordt een gesproken van een morele verplichting om actief te zoeken naar betaald werk,’ zegt een gemeentewoordvoerder.

Vrijwilligerswerk
Het college doet ook een moreel appel op Van der Loos om ‘een maatschappelijke bijdrage’ te leveren, schrijft burgemeester Brok in antwoord op raadsvragen van de fractie Beter voor Dordt, de grootste fractie van Dordrecht. Raadslid Van Antwerpen, die het college om opheldering had gevraagd over de aanpak van wachtgelden bij oud-bestuurders, is ‘op zich tevreden met antwoorden’. ‘Het enige wat je kunt doen, is een moreel appel, want zoals het college ook antwoord: er is geen wettelijke sollicitatieplicht. En als voor iemand geen betaald werk meer mogelijk is, dan is onbetaald werk inderdaad –zeker tijdelijk-, een aardig alternatief,’ meent Van Antwerpen.


Om problemen met auterusrechten te voorkomen kan u de rest van de tekst lezen bij Binnenlands Bestuur.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Binnenstadsbewoner

  RE: Moreel appel voor ‘wachtwethouders’
  OMG! Vooral de toevoeging dat de gemeente jaarlijks bij haar langskomt of ze nog steun kan gebruiken bij het zoeken naar betaald werk, is te treurig voor woorden. Je moet als gewone bijstands- of ww-trekker (toch voor een belangrijk deel de doelgroep van de PvdA) maar eens aankomen bij de gemeente of het UWV, dat je in plaats van betaald werk enkel vrijwilligerswerk wil doen. Ze zien je al aankomen en hebben binnen no time een baan voor je gevonden in een fabriek. Geen zin? Dan word je gekort op je uitkering.
  Dat ereburger Van der Loos op kosten van de belastingbetaler al negen (!) jaar haar hobby’s uitvoert, is werkelijk schandalig.

 • Albert Comu

  RE: Moreel appel voor ‘wachtwethouders’
  Dit zijn nou de gasten die zeggen dat ze er voor de burger zijn. Maar dat mag de burger wel even zelf lappen. Dik een miljoen is er uitgekeerd. Hoezo verkapte corruptie. Ik stel een tweede Cairo voor.
  Maar goed, mensen. Niet fout parkeren, want je spekt alleen die luilakken maar. 😉

 • Remco Jan

  RE: Moreel appel voor ‘wachtwethouders’
  Dat je niet meteen een nieuwe betaalde baan hebt nadat je jaren wethouder bent geweest, goed, kan ik me voorstellen. Maar als je na 8 a 9 jaar nog niks hebt kunnen vinden dan is er toch wat mis. Je zou er toch vanuit kunnen gaan dat iemand die jarenlang wethouder is geweest enige talenten heeft. Ook wel weer typisch dat de huidige PvdA leider in Dordrecht het nog goed probeert te praten ook.

 • Kritische Dordtenaar

  RE: Moreel appel voor ‘wachtwethouders’
  Twaalf jaren als wethouder actief en vervolgens bijna dezelfde periode een vorstelijk salaris, betaald door de gemeenschap, opstrijken? Dat is gewoonweg ongeneerd graaien. Van der Loos, schaam je diep.

 • Cornelia Jonkers

  RE: Moreel appel voor ‘wachtwethouders’
  Ik zou zeggen … zie het als gemeente als een outplacement en zet meteen een goede loopbaancoach bij de nieuwe wachtgelder. Actie en niet pappen en nathouden.

 • d.koppens

  Wachtgeld voor ex-wethouders: geld voor wachten
  Wachten waarop? Een nieuwe baan? ‘En dan mijn lucratieve maandinkomen waar ik niks voor hoef te doen opgeven?’ Dat zal menig ex-wethouder denken, en daarmee is hij of zij niet beter dan een uitkeringsgerechtigde die er alles aan doet om niet uit de uitkering te komen.Trekken van de staat heet dat, en zou net zo moeten worden aangepakt als in de bijstand. Beter nog: wachtgeld zou moeten worden afgeschaft, of bijgesteld tot de bijstandsnorm. Zijn de heren en dames zo weer aan het werk!

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)