Naar verwachting leeft u 1 tot 3 jaar korter

Door
4 februari 2015
Reacties (0)

Geen sexy onderwerp, dus ik hoop dat ik bij het aankondigen van het thema van deze blog, niet meteen m’n lezers heb verloren. Uitstellen heeft geen zin, dus bij deze, het gaat over onze lucht. Niet iets wat we zien, niet iets waar we wakker van liggen. Toch kunnen we niet zonder, vooral niet de schone variant.

Schone lucht. Goed voor onze gezondheid, beter voor de biodiversiteit en ook onze economie gedijt er goed onder. Dit laatste heeft bijvoorbeeld te maken dat burgers zich liever vestigen in een schone stad en toeristen liever naar je stad toekomen als ze gezonde lucht kunnen inademen. Bovendien kost de gezondheidszorg door luchtvervuiling de Nederlandse burger zo’n 300 euro per jaar. Investeren in gezonde lucht, levert onze samenleving vele malen meer op, zo wordt er verkondigd. Wellicht dat deze kosten gecompenseerd worden omdat je dan ook gewoonweg minder lang leeft? Rotterdammers bijvoorbeeld leven onder andere door hun slechtere luchtkwaliteit gemiddeld minder lang.

Toch gaan we niet de barricades op voor onze lucht (niet leuk voor een bepaalde generatie om de protestjaren weer eens te herbeleven??). Het zal allemaal wel meevallen. Als we voldoen aan de Europese normen, dan is het toch oké? En opkomen voor een gezondere lucht betekent hoogstwaarschijnlijk ook wat voor mijn eigen gedrag, bijvoorbeeld als autogebruiker. Daar willen we niet aan tornen. Ook al heeft luchtvervuiling proportioneel groter effect op mijn kinderen, zij zien deze ‘stille moordenaar’ gelukkig niet en zullen mij daar dus ook niet op afrekenen.

Iets te hard gesteld? Want waar hebben we het eigenlijk over? Wellicht zijn er Dordtenaren te vinden die het leuk vinden om zelf testjes, onder andere mogelijk met je smartphone, te doen aangaande onze luchtkwaliteit? En is de oplossing mogelijk makkelijker dan wij denken?? Meepraten, denken en doen over gezonde lucht kan in ieder geval in het volgende Duurzaamheidscafe 11-02.

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)