Nadrukkelijk aanwezig

Door
6 september 2013
Reacties (0)

Oudere Dordtenaren weten het nog wel, maar jongere inwoners en argeloze toeristen hebben er meestal geen idee van dat meer dan de helft van de huizen in de charmante middeleeuwse Hofstraat krap veertig jaar oud zijn. Er stond een rijtje echt oude panden, vanaf de Nieuwstraat tot pakweg twee, drie huizen links van het pand met de Jugendstilgevel, daarna kwam er een schoolgebouw. Dat is in de loop van de jaren zeventig afgebroken. Er werden nieuwe huizen gebouwd, daar werd een zestiende-eeuwse gevel aangeplakt en de rest van het rijtje werd gerestaureerd. Het resultaat is een mooie straat, waar Dordrecht eer mee inlegt. De sfeer van de oude straat verdween, maar je kunt niet alles hebben.

Ik heb die oude Hofstraat goed gekend, vooral het Jugendstilpandje. Dat is namelijk het geboortehuis van Bobby Kinghe. Hij heeft er gewoond tot 1974. Toen moest het pand worden opgeknapt en werd de stichting Bobby Kinghe op straat gezet. Het was boekwinkel, feesttent, zuipkeet en liefdesnestje tegelijk, maar vooral toch het centrum van waaruit Bobby Kinghe heel veel activiteiten ontplooide. Zonder hem was het magere culturele leven van Dordrecht in de jaren zeventig nog veel schraler geweest.

Bobby Kinghe ging puberen, haalde allerlei wilde capriolen uit, overleefde een aantal bezuinigingsaanslagen en groeide uit tot een volwassen speler in vooral de Dordtse muziekscene. Morgen en overmorgen is de Dordtse Uitmarkt in het Energiehuis. Dan wordt een overzicht gegeven van wat Dordrecht in het komende culturele seizoen allemaal mag verwachten. Bobby Kinghe zal daar zeker weer een belangrijke rol in spelen. Niet meer in dat mooie Jugenstilpandje in de Hofstraat, maar wel nadrukkelijk aanwezig.

Foto: auteur

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:

De eerste stap

Geplaatst op 19 februari door
IMAG6680

Tot twee keer toe moest het engeltje dat dit keer op de Dordtse doelpaal zat, ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Rillend gingen we de rust in met 0-0 op het scorebord. Even leek het penalty's schieten in de rust het hoogtepunt van de avond te worden, maar in de tweede helft stond er een vechtlustiger FC Dordrecht op het kunstgras.

Lees verder... Reacties (0)