Niet-rokers denken in (rokers)hokjes

Door
21 juni 2015
Reacties (6)

Het gaat echt gebeuren. De niet-rokers nemen de wereld over. Meer dan de helft van Nederland wil een rookverbod op terrassen. Rook stinkt namelijk zo.

In 2004 werd de eerste stap gezet: niet meer roken in de werksfeer. In 2008 kwam de rookruimte. Maar als het café kleiner was dan 70 m2 meter mocht er nog lekker gerookt worden. Maar sinds 2013 is dat ook van de baan en moeten de rokers in een smerig hok of buiten. Die verbanning is goede voor de sociale vaardigheden en levert altijd een leuk gesprek op door het gedeelde leed van de winterse kou om je verslaving te bevredigen.

En weer slaan de niet-rokers toe. Het seizoen dat van de rokers was, de zomer, proberen ze ook over te nemen. Bijna 60 % van Nederland wil dat de terrassen rookvrij worden. En waar moeten wij, de rokers, dan heen? Met zijn allen in daarvoor bestemde hokjes in het hoekje van het terras? Zie je het al voor je? Op elke hoek van het Scheffersplein een terras met een hok waar zo’n veertig man het hok blauw zetten? Weg sociale cohesie. En wel zeuren als de rokers weggaan om te roken en de niet-roker in zijn eentje achterblijft aan een tafeltje met negen stoelen.

Een vriendin van mij heeft eindelijk de magie van het roken ontdekt. Na jaren van oorlog voeren tegen mijn sigaret heeft ze de strijd eindelijk opgegeven. Laatste belde ze me zelfs op met de vraag of ik even een ‘peukie’ kwam doen. Ik was verbaasd, maar stemde toe. “Rokers hebben altijd een makkelijke manier om elkaar even te zien zonder gelijk lang af te spreken; even een ‘peukie’ doen.” Ze had gelijk. Rokers hebben de gedeelde passie om tien minuten vrij te maken en met elkaar een sigaretje te roken om vervolgens hun weg weer te vervolgen.

Roken is dus best een sociale aangelegenheid. En natuurlijk is het niet lekker als iemand zit te roken terwijl je net lekker je luxe maaltijd zit te eten op het terras van Baloe Beer. Get over it. De zomer duurt niet lang. Daarna verdwijnen wij gewoon weer in het hokje waar jullie ons willen hebben.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Zet die rokers in een Glazen Huis als een stel morbide pestlijders midden op het plein, met een smartphone erbij kan de ‘sociale cohesie’ gewoon gecontinueerd worden, opzouten met die kankerzooi uit mijn comfortzone!
  (ach jee ik ben nu zeker betuttelend mijnheer/ mevrouw de neoliberaal)

  Mijn Ome Piet heeft de magie van het roken ook zo’n 50 jaar geleden ontdekt, hij rijdt alweer een paar jaar zuurstof happend met een slangetje door zijn neus in een scootmobiel door de stad, misschien herken je hem van zijn minutenlange afgrijselijke door merg en been gaande rochel uitbarstingen…..hij rookt overigens gewoon door de asociale hufter hahahaha!

 • Martin Neyt

  De magie van het roken… Alsof het een priester met een wierookslinger betreft. Roken is lekker, té lekker, weet ik uit ervaring, maar ja, je asfalteert er wel je eigen longen en die van buitenstaanders mee. Zo’n sociale bezigheid is het dus niet.

 • Hugo

  Als ik tussen de junks wil zitten ga ik wel bij het leger des heils koffie drinken.

 • silvsilvsilv

  Dit stukje is satire, toch? Alsjeblieft?

 • Voorheen De Stoffel

  Een stukje met een dik boehoe gehalte. Je verwacht het niet van een verslaafde. Waar Keuringsdiensd van Wahreit weer lekker over the top op reageert en een ander de bekeerling uithangt. Roken in de buurt van mensen die aan het eten zijn is ronduit asociaal, ook op een terras. Maar voor de rest zijn er zoveel dingen waar je ook evident door in je levensgenot wordt bedreigd. Wat te denken van lastige buren, steuntrekkers -doe es happen Keuringsdiensd, mensen met bakfietsen… Wat te denken van het feit dat je in een stad woont waar de A16 langsjakkert, waar het ter hoogte van de Zwijndrechtse brug altijd vaag meurt, die als er weer es een chemicaliënopslag explodeert zo heerlijk onder de rook van de Moerdijk ligt.

  Weg met de SOCIALISTISCHE betutteling.

  • Keuringsdiensd van Wahrheit

   Ja nu je het zegt meid, goed idee, ter preventie van ons monumentale erfgoed en onze volksgezondheid de binnenstad volledig afsluiten voor autoverkeer, erg schadelijk dat gemotoriseerde terrorisme, bah!