Niet tussen de oren

Door
30 augustus 2013
Reacties (1)

Het overkomt je weleens. Je hebt lekker zitten borrelen in de kroeg, buiten is het winderig en regenachtig, waterkoud, zoals we dat noemen. Je moet een flink eind fietsen of lopen naar huis en onderweg besef je dat je beter nog even naar het toilet had kunnen gaan voor je aan je terugtocht begon. Wat dan?

Je kunt even een ander café induiken, als je dat toevallig passeert, maar we gaan ervan uit dat het ’s avonds laat is en die toevallige kroeg ver weg. Een beschaafde stad houdt er openbare toiletten op na. Niets aan de hand dus. In Dordrecht was dat, heel lang geleden, jongens en meisjes, ook het geval. Wij hadden er eentje bijna naast de deur. In de Cornelis de Wittstraat, waar ik als kind woonde. Lekker handig voor wie onderweg was vanuit het centrum naar, zeg, het Reeland of de Vogelbuurt. Even een sanitaire tussenstop maken.

Jaren geleden zijn die handige, zij het hevig stinkende dingen, want zelden ging de reinigende hogedrukspuit er doorheen, weggehaald. Ze waren niet hygiënisch, ze waren discriminerend, want niet voor dames bedoeld, en de moderne mens kon de kleine boodschap veel langer binnenhouden door de vernieuwende inzichten van de moderne psychologie. Allemaal onzin natuurlijk. Je kunt ze eenvoudig en goedkoop hygiënisch houden met een spuit en enig schoonmaakmiddel. Het moderne urinoir (wij spraken vroeger van pisbak, een mooier en plastischer woord, als je het mij vraagt) kan ook door dames worden gebruikt en we zijn er inmiddels achter dat pis niet tussen de oren, maar gewoon in je blaas zit.

Een tijd terug was het weer zover. Onderweg begon mijn blaas, vooral onder invloed van het gure voorjaarsweer, bedenkelijk te klotsen. Ik bevond mij halverwege kroeg en eigen voordeur. Wat te doen? Ik had de keuze tussen wegduiken achter een dure heg op de Vrieseweg, waar je de kans loopt ineens vol in de schijnwerpers te staan, een kloeke boom te kiezen in het Oranjepark, met de kans op een bon voor wildplassen, of het gewoon in de broek te doen. Een oplossing die goedkoper is dan de kloeke boom, want de stomerij kost minder dan een prent en je kunt hem naar de gemeente sturen, omdat die nalatig is.

Wat mijn keuze is geworden verklap ik niet. Wel hoop ik dat de gemeente gaat beseffen dat burgers in pisnood geen tweederangsburgers meer willen zijn.

 

 

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • L. de Behangert

    Zal wel aan de leeftijd liggen, Kees.
    De meeste Dordtenaren wonen 10 minuten fietsen van de kroeg af. Een normaal mens is zindelijk genoeg om het 45 minuten na het eerste gevoel van aandrang het op te houden.