Nieuwbouw klinkt als scheldwoord

Door
9 augustus 2014
Reacties (7)

Al enige tijd staat het huis van onze oude burgemeester te koop. Ik kan me herinneren dat iDordt hier eerder over geschreven heeft, maar wees gerust, ik probeer het pand niet te verkopen. Ik begeef me vaak in de Grotekerksbuurt en hoor vaak toeristen zeggen: “Wat zonde, zo’n vierkant nieuwbouw pand in zo’n pittoreske straat!” en ook vrienden en familie zijn niet altijd even enthousiast over de metalen deur met koeienletters ‘ZEVENENVEERTIG’. Dat er achter die deur zich een fantastisch, karakteristiek woonhuis bevindt laat ik even achterwege, dit voegt niets toe aan het straatbeeld.

Is het een lelijk pand? Zelf vind ik van niet. Ik vind het een fantastisch gebouw. Het is industrieel en rustig van kleur, maar opvallend door z’n eenvoud en notering van huisnummer. Of verdwaalde postbodes hier wild van worden vraag ik me wel af. Goed, dan kom ik bij de vraag die ik wil stellen: Stel er moet een nieuw pand gebouwd worden. Moeten we het straatbeeld bewaken door er een replica van monumentale gebouwen neer te plempen? Een wijze die we kunnen vergelijken met de attracties in De Efteling? Is dat wat gewenst is?

Terwijl ik dit schrijf is er een BVD-onderonsje gaande op Twitter over de nieuwbouw op de Korte Kalkhaven, waar geheel logisch de uitbouw op de Kuipershaven bij betrokken wordt. Groeneweg noemt het een puist. Nu is deze puist een onderdeel van het uitzicht van mijn appartement en ik moet eerlijk toegeven dat ik eraan moest wennen. Ook buren waren niet onder de indruk, het zou lijken op een terrarium of geoxideerde stripperskooi. Inmiddels zijn de straatgenoten redelijk gewend aan deze uitstulping en wordt het heel af en toe als ‘wel bijzonder’ ervaren.

Dan rest ons nog de Zwijndrechtse brug. Een brug die men in Zwijndrecht gewoon de Dordrechtse brug noemt, maar volgens de Dordtenaren vanwege z’n lelijkheid alleen maar bij Zwijndrecht kan horen. De brug is een beetje vies en ziet er daardoor aftands uit, maar als we puur naar de architectuur kijken is het toch een geweldig bouwwerk? Wouter van der Spoel merkte op dat de brug niet voor niets te zien is in Madurodam, maar als we Eline van der Vorm (BVD) moeten geloven heeft de PvdA sowieso niet een al te beste kijk op wat mooi is.

Wanneer ik door Dordrecht slenter en naar de gevels kijk, vraag ik me wel eens af hoe deze stad er later uit zal zien. Is het niet prikkelend als er tussen de monumentale panden nieuwbouw te zien is, die typerend is voor nu? Mode, smaak, muziek, architectuur; het zijn allemaal dingen die aan verandering onderhevig zijn. Ik begrijp heus wel dat we de historische adem van een stad moeten waarborgen, maar hoe lelijk is het nou echt als hier en daar een zuchtje van vernieuwing door de stad waait? Je hoort me niet zeggen dat het centrum een Stadspolders uitstraling moet krijgen, alsjeblieft niet. En de parkeergarage bij Het Energiehuis is ook geen schoolvoorbeeld. Het huis van oud-burgemeester Bandell is allesbehalve neergegooid. Er is over nagedacht en dat zie je eraan terug. En als de mensheid nou een beetje lief met de wereld omgaat, komen er over vele, vele jaren ook vast wel busladingen vol Duitsers kijken, naar de nu zo vernieuwende architectuur.

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • PieterWolters

  En het grappige is: er zijn ook heel veel “oude” panden waarvoor destijds nog veel oudere panden zijn gesloopt en die ten tijde van de bouw ook als moderne nieuwbouw werden gezien. De historische panden in de binnenstad zijn over een periode van een paar honder jaar gebouwd en ook nog eens in heel veel verschillende bouwstijlen. Waar gaan we de grens leggen van wat nog historisch verantwoord is en wat moderne nieuwbouw (wat in de ogen van sommigen ook nog eens per definitie lelijk is)?

  • Mignon

   Ik vind het zelf wel interessant voor een straat/stad als deze bouwstijlen elkaar afwisselen. Omdat ook deze tijd een stempel mag drukken op Dordrecht. Je zou het kunnen zien als een fotoalbum, waarbij elke eeuw iets achterlaat. Het moeilijke van smaak en mening is alleen dat het verschilt. Dus zo’n lijn is moeilijk te trekken. Heb je daar zelf een idee van?

   • Cylin

    Die lijn wordt getrokken door de eigenaar van het pand. Wat mij betreft zeker niet door de politiek en welstandscommissies. Of iets mooi is of niet, zien we achteraf wel.

    • Mignon

     Snap je het geklaag dan wel, of vind je dat onterecht?

     • Cylin

      Ik begrijp het geklaag wel, maar ik heb er alleen maar begrip voor zolang er maar niet iemand verboden wordt te doen met zijn eigendom wat hij wil.

      Zelfs stoor ik me niet zo snel aan een lelijk gebouw. Maar ja, dat zeg ik nu. Wie weet wat ik er van vind als de buren grondig gaan verbouwen.

   • PieterWolters

    Precies. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als iemand nu voor zou stellen om die vreselijke “nieuwbouw” van het Tomadogebouw te gaan slopen (destijds was daar genoeg commentaar op). Ook wordt vaak vergeten dat gebouwen ook nog functioneel moeten zijn. Heel veel wat in de jaren 60 is gesloopt was gewoon bagger en op. De huisjes die stonden waar nu het Statenplein is waren zo goed als onbewoonbaar. Soms moet je dus wel iets vervangen door iets nieuws. Zelfs het Openlucht Museum heeft pandjes uit diverse periodes :-)

 • NeytAndText

  Prachtige modernistische gevel, niets mis mee. Schelden op welstandscommissies is een nationale sport, maar tegelijkertijd houdt de Nederlander niet van stijlbreuk. Allegaartjes zoals men die in Vlaanderen aantreft, kunnen hier niet op veel instemming rekenen. Het geklaag is dan ook zowel terecht als onterecht. Als mooie en goed te renoveren panden plaats moeten maken voor postmoderne smegma en andere pretentieuze rommel, zeg ik echter: terecht..

Wat een druk weekend in het Energiehuis

Geplaatst op 9 november door

Er was dit weekend een hoop muziek in het Energiehuis. Van hiphop tot boyband tot singer-songwriter tot techno. Even het weekend op een rijtje: B-Brave Dordrecht Dit weekend kwam de boyband B-Brave naar Bibelot. Wat gebeurde er? Vooral heel veel meisjes die keihard gillen en heerlijk vals meezingen. Ol’ To The New 7 november stond […]

Lees verder... Reacties (0)

Vrijkaarten – Kwartfinale Grote Prijs van Nederland @Bibelot

Geplaatst op 5 november door

Iedere week geeft iDordt vrijkaarten weg voor een evenement voor het komende weekend. Vandaag geven we kaarten weg voor de Kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland in Bibelot aanstaande zaterdag. BibelotSinds de verhuizing van de kerk naar het Energiehuis worden er nóg meer feestjes georganiseerd in onze Dordste Poptempel. En daar zijn we natuurlijk […]

Lees verder... Reacties (0)