Participatiemaatschappij is geen dicteewoord

Door
7 maart 2015
Reacties (0)

Al enkele jaren doe ik gepassioneerd mee aan het Groot Leerpark Dictee. Gewoon, omdat ik zo’n trutje ben wat graag zeikt over –dt foutjes, de spelfouten die mijn vrienden maken op facebook en lange woorden die eigenlijk niet zo veel betekenen. Maar schreef ik gisteravond nou mee aan een dictee, of een ambtelijk verkiezingspraatje?

Dit jaar nul fouten

Het Groot Leerpark Dictee werd dit jaar geschreven en voorgelezen door Bram van Hemmen, de burgemeester van Sliedrecht. Daar is niks mis mee, tot hij in zijn openingspraatje vertelt hij dat hij vroeger dictees altijd maar vervelend vond en hoopte op een zesje. Tot overmaat van ramp krijgen we geen eloquent vehikel van bizarre woorden en tangconstructies, maar een ambtelijke tekst over de participatiemaatschappij. Maar ach, het is tenminste een makkelijk dictee. Dit wordt mijn jaar: nul fouten, ik kan het voelen!

Het dictee van de kleine ramp

Tot het schrijfwerk begint. Van Hemmen heeft er blijkbaar niet zo veel kaas van gegeten en stommelt door het eerste deel heen. Hij verandert zinnen tijdens het voorlezen, vergeet leestekens, leest te snel, te langzaam, herhaalt te weinig. Tot overmaat van ramp staat er zo’n juffie Nederlands op zijn vingers te loeren, die hem luidkeels en ten overstaan van de hele zaal op ieder minuscuul foutje wijst. Deelnemers doen er vrolijk aan mee en roepen door de zaal of ‘dat ene stukje nog een keer herhaald mag worden’. Ik ben blij als het voorbij is.

Geen één spelfout

Als ik aan een dictee meedoe, wil ik eloquente zinnen, uitdagende woorden, snobistisch vocabulaire! Ik wil geen vier fouten aangerekend krijgen omdat je wetsnamen blijkbaar met een hoofdletter schrijft en deze grapjas doodleuk vier voorbeelden daarvan in zijn dictee heeft gepropt. Ik wil een uitdaging, verdorie! Zelfs mijn dyslectische vrienden weten hoe je doe-het-zelver spelt en dat achterachterneef één woord is. We bereikten een dieptepunt toen tijdens het bespreken van de tekst zelfs het woord bereiken (‘want dat is met ei en niet ij, dames en heren’) werd genoemd.

Snel naar mijn vrienden

Diep teleurgesteld sleep ik mezelf later die avond richting de uitgang; acht fouten, waarvan geen enkele spelfout. Wat een koude douche. Terwijl ik mijn jas pak hoor ik een paar scholieren hun dictees met elkaar vergelijken.
Oh man, ik heb hem echt zó faal gemaakt!
Jah, ik had per ongeluk “en de” aan elkaar geschreven en dat rekenen ze gewoon fout! Jemig, zo kan ik het ook hoor!
Met een diepe zucht pak ik mijn jas. Op naar de kroeg, waar mijn dronken vrienden heel wat beter taalgebruik bezigen dan die lui hier.

Ik heb gisteravond iets geleerd over de participatiemaatschappij: het is een rotonderwerp voor een dictee en het is een pleonasme.

Leuk artikel? Deel het met anderen:

DordtGewoon: Een Amerikaan in Dordt

Geplaatst op 11 november door

Niet zo lang geleden besloot een Amerikaanse vriend een rondreis door Europa te maken. Een bezoekje aan Dordrecht mocht niet ontbreken, dus kwam hij vol verwachting op het station aan. Geloof me, een Amerikaan een rondleiding door Dordt geven is niet niks.

Lees verder... Reacties (0)

Dordt wordt gepasseerd

Geplaatst op 1 oktober door

Het is niet de eerste keer dat onze intercityverbinding met andere steden op losse schroeven staat. Volgens wethouder Mos dreigen we de internationale verbinding tussen Den Haag en Antwerpen/Brussel te verliezen. Dordt blijft zich echter verzetten, we laten ons niet passeren! Maar wacht, heeft Mos wel gelijk?

Lees verder... Reacties (11)