Piet is kierewiet

Door
8 januari 2015
Reacties (0)

Wie kent hem inmiddels niet? De man die met een tuinstoel voor het politiebureau zit uit protest. De heer Piet van der Berg is naar eigen zeggen in november 2014 onterecht uit het politiebureau verwijderd. Hij eist hiervoor excuses en zit daarom al twee maanden een paar uur per dag een stil protest te voeren. Piet is standvastig en eist rechtvaardigheid. En velen steunen hem hierin.

Tuinmeubelterrorist

De Kronkelaar besteedde al eerder aandacht aan de ‘tuinmeubelterrorist’ en kwam, dankzij bronnen, er achter dat Piet een sterk rechtvaardigheidsgevoel heeft en eigenlijk (in plat Nederlands) een zeiksnuiter is. Hij beklaagt zich over alles en iedereen en mensen voelen zich soms lastig gevallen door de man. Dat haalt niet het feit weg dat hij ook best weleens terecht kan klagen, ook in dit geval.

Al twee keer excuses

De politie heeft trouwens al excuses aangeboden, twee keer zelfs. Alleen de agenten in kwestie niet. En dat zal ook nooit komen. De politie handelt namelijk vanuit een organisatie. Als leden van een organisatie een fout maken, komt er een vertegenwoordiger van de organisatie met je praten. Zo werkt het ook in de meeste bedrijven.
Heeft u ooit weleens gehad dat uw post verkeerd bezorgd werd, of beschadigd was? En heeft u toen een ‘anoniem’ briefje van de post door de bus gekregen, of heeft de postbode zelf aangebeld om sorry te zeggen? De meesten onder ons zullen zeggen dat ze excuses hebben gekregen door middel van het voorgedrukte briefje. En als men klacht in dient, dan neemt het bedrijf zelf maatregelen en krijg je (bijna) nooit excuses van de maker van de fout.

Welke gek slaat een bejaarde?

Uitzondering is natuurlijk als meneer Van der Berg tot pulp was geslagen met wapenstokken, wat niet het geval is. Anders was ik op mijn vrije dag naast hem gaan zitten, want welke gek slaat er een 71-jarige vent in elkaar?

Een underdog

Maar goed, Piet zit voor het politiebureau en voelt dat hij in zijn recht staat. De lokale en zelfs landelijke media besteedt aandacht aan de beste man. Als ik hem tegenwoordig zie zitten, zie ik ook vaak dat er een praatje gemaakt wordt met hem. Hij is een underdog geworden en zelfs politici vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn. De man moet zijn excuses krijgen, want het is zielig dat zo’n oude man in de kou zit. En als hij zo standvastig is, dan moet hij wel gelijk hebben.

obsessief zielig

En hier slaan de meeste mensen de plank keihard mis. Want het is inderdaad zielig dat de 71-jarige man dagelijks vijf uur in de kou zit. Maar standvastigheid heeft niet per definitie met gelijk hebben te maken. Dat zien we terug bij een andere Dordtenaar, Karasahin. Ook hij claimt gelijk te hebben en levert maandenlang een flinke strijd tegen de gemeente Dordrecht. Maar keer op keer wordt deze man niet in gelijk gesteld.

Stel dat Piet gewoon gelijk heeft. Stel dat hij niet juist behandeld is en iets te enthousiast het bureau uitgezet is. Er loopt toch een onderzoek? Waarom kan hij dit niet thuis zitten afwachten?  Zijn actie levert totaal geen bijdrage aan de uitkomst van het onderzoek. Is deze obsessie niet te ver gegaan?

Opname op een gesloten afdeling

Ik ben het eens met Margret Stolk van de VSP, de situatie is onmenselijk en het moet ophouden. Een 71-jarige man maandenlang in de kou laten zitten kan ook gewoon niet. Maar is, in plaats van excuses, niet een gedwongen opname op de gesloten afdeling niet het overwegen waard? Daar zitten immers mensen die een gevaar voor zichzelf of de samenleving zijn. Het is wachten tot de temperatuur weer daalt en meneer niet meer opstaat uit zijn stoel. Misschien niet deze winter, maar een aankomende. Want als Piet zijn excuses niet krijgt, zit hij “er de komende vijf jaar nog, als het nodig is.” En, met een eng gevoel, geloof ik hem.

Jonathan

Leuk artikel? Deel het met anderen: