Problemen voorstraat zijn al erg oud

Door
4 maart 2011
Reacties (14)

Sommige dingen veranderen nooit. Neem de problemen in de voorstraat.

Beter voor Dordt schreef al in 2006 over de voorstraat
Beter voor Dordt heeft op 31 augustus 2006 de noodklok geluid voor de voorstraat. In het archief van de Beter voor Dordt site is te lezen: “Van west naar oost bekeken is een gigantische leegstand waargenomen ( meer dan 60 winkelpanden staan leeg !) en op verschillende plaatsen is ronduit sprake van verloedering en zwaar achterstallig onderhoud.”

Weinig verandert de afgelopen vijf jaar
De problemen op de voorstraat bestaan nog steeds. Afgelopen 19 februari slaan de ondernemers alarm: “teloorgang Voorstraat een punt van grote zorg“. Als je beide stukjes leest dan lijkt er weinig te zijn gebeurd de afgelopen vijf jaar.

Toen oppositie, nu wethouder

In 2006 voerde Piet Sleeking oppositie, nu is Piet Sleeking wethouder en kan hij de problemen waar hij in 2006 over schreef aanpakken. We zijn benieuwd, tot nu toe lezen we alleen dat hij met de ondernemers wil praten over een eventuele herinrichting van het winkelgebied.

Nee, dat schiet op, dat praten met de ondernemers.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Remco Jam

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Gezien ontwikkelingen in de maatschappij (in dit geval de invloed van webwinkels) is het van belang dat we “out of the box” gaat denken. Blijven vasthouden aan het idee dat alle panden winkels moeten blijven is niet realistisch. Ik heb ook geen kant en klaren oplossing, maar we moeten niet denken dat nieuwe bestrating, een likje verf en wellicht lagere huurprijzen alle panden vult met succesvolle winkels.

  Op korte termijn zou een winkel als Saturn in het oude AH pand wat meer bezoekers naar de Voorstraat kunnen trekken al geloof ik niet dat de toekomst voor dat soort winkels in de binnensteden ligt.

  Misschien dan toch maar winkelpanden tot woningen gaan ombouwen. Dan is er na sluitingstijd tenminste ook nog wat leven in de binnenstad.

 • Albert Comu

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Ik denk dat verlaging van de huurprijzen wel degelijk kan leiden tot een hogere bezettingsgraad. Een ondernemer wil ook gewoon stomweg brood op de plank en het winkelend publiek is best bereid tot kopen. Maar als je achterlijke bedragen aan huur vraagt, is het toch niet haalbaar om een toko te openen? Wat is een redelijk bedrag wat een mens nodig heeft om te leven? Pak een gezin met 1 kind. Je zit al rap aan de 3 mille. Als je dan ongeveer het dubbele kwijt bent aan een pand en ook nog eens moet inkopen en daarnaast moet eten…Niet te doen. Maar of we de gemeente nou helemaal de schuld kunnen geven…Wie drijft die prijzen zo op? Vastgoedboys?

 • Binnenstadsbewoner

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Ik vind dat de achtereenvolgende colleges zich er tot op de dag van vandaag wel heel makkelijk van af maken door te wijzen naar het ondernemerschap. De gemeente maakt zich er zo wel heel makkelijk vanaf en neemt niet haar verantwoordelijkheid voor de verpaupering van een complete winkelstraat. Natuurlijk kan Sleeking niet de huren omlaag praten, maar de huren zijn niet enkel het probleem. Er is de afgelopen jaren te weinig geinvesteerd in het bestaande winkelaanbod, door de pandjesbazen die liever hun panden leeg laten staan dan ze te verhuren, door ondernemers als Tupker die hun gevel niet opknappen maar lekker verder laten vervallen, door kappers zonder realistische ondernemersvisie in een stad die al vergeven is van de kapsalons, door de Dordtenaren zelf die liever ‘leuk’ gaan winkelen in Breda, door het gebrek aan visie op deze problematiek van de dikdoenerige centrummanager.

  Triest, want onze mooi stad verwordt op deze manier binnen to time tot een tweede Schiedam…

 • Arnaud

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  De problemen op de Voorstraat zijn inderdaad al oud, nieuw is wel het probleem op het stuk Vistraat-Scheffersplein. Sinds het vertrek van AH is de looproute van veel klanten veranderd.
  Ondernemers op dit stuk van de Voorstraat betalen nog wel huur voor een A1 locatie, terwijl dat het inmiddels niet meer is.
  Verder voldoen veel panden aan de Voorstraat niet meer aan de eisen van veel winkelketens. Ze zijn veel te klein.

  Naast dit lokale probleem, is het gedrag van de consument ook aan het veranderen. Mensen mijden doordeweeks de binnenstad en doen veel aankopen via internet, tegelijkertijd wil men in het weekend wel graag recreatief winkelen.

  Wat betreft de gemeente, die houdt zich wel degelijk bezig met dit probleem, alleen heeft dit wel zijn tijd nodig.

 • Rowdey

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Ladies and gentlemen! Waarom discussie zonder alle feiten? Nu een mooie infografic met de gegevens in kwestie:

  http://www.idordt.nl/leegstand-op-de-voorstraat-een-infografic

 • Remco Jan

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  [quote name=”Albert Comu”]Ik denk dat verlaging van de huurprijzen wel degelijk kan leiden tot een hogere bezettingsgraad. [/quote]

  Daar los je op korte termijn wellicht wat leegstandsproblemen mee op. Maar voor de langere termijn is er een andere visie nodig over hoe een binnenstad eruit moet gaan zien, niet alleen voor Dordrecht overigens. Als de huurprijzen omlaag gaan zal er vooral meer van hetzelfde komen. Nog een shoarmazaakje, nog een kledingwinkeltje, enz. Dat zorgt slechts voor een kortstondige oplossing. Een drastische oplossing zou misschien zijn om de (succesvolle) winkels van Voorstraat Noord, centrum en west meer te concentreren in het centrum deel van de Voorstraat en de overgebleven panden een andere bestemming te geven. Een soort van ruilverkaveling, maar dan met onroerend goed. Al vrees ik dat de haalbaarheid daarvan minimaal is.

  Specifiek voor het stukje Visstraat-Scheffersplein, zou een supermarkt meer mensen kunnen betekenen, maar is het centrum van Dordrecht wel groot genoeg voor 2 grote supermarkten? Zelfs in Rotterdam heb je voor zover ik weet maar 1 Albert Hein in het centrum.

  Een bioscoop zou misschien een leuk idee zijn voor de oude AH locatie πŸ˜‰

 • Albert Comu

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Of een biosrestaurant, muurtje doorbreken en ze kunnen de oude bios weer in gebruik nemen. πŸ˜‰

  Maar wat zouden wenselijke winkels zijn voor die straat, vinden jullie?

 • Albert Comu

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Een red light district? Heeft mijn overbuurvrouw ook weer een baan. πŸ˜†

 • Remco Jam

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  [quote name=”Albert Comu”]Of een biosrestaurant, muurtje doorbreken en ze kunnen de oude bios weer in gebruik nemen. πŸ˜‰

  Maar wat zouden wenselijke winkels zijn voor die straat, vinden jullie?[/quote]

  Net als thuis: met een bord op schoot een film bekijken ;-). Is in ieder geval een uniek concept.

 • Remco Jan

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  [quote name=”Albert Comu]
  Maar wat zouden wenselijke winkels zijn voor die straat, vinden jullie?[/quote]

  Op zich ontbreekt er niet zoveel in het Dordtsche winkelaanbod, het moet misschien wat beter verdeeld worden. Het enige wat we niet meer hebben is witgoedwinkels midden in het centrum, maar eerlijk gezegd zijn die sowieso niet handig in een stadscentrum.

 • Albert Comu

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  [quote name=”Remco Jan”][quote name=”Albert Comu]
  Maar wat zouden wenselijke winkels zijn voor die straat, vinden jullie?[/quote]

  Op zich ontbreekt er niet zoveel in het Dordtsche winkelaanbod, het moet misschien wat beter verdeeld worden. Het enige wat we niet meer hebben is witgoedwinkels midden in het centrum, maar eerlijk gezegd zijn die sowieso niet handig in een stadscentrum.[/quote]

  Tell me about it. Ik woonde in de Lange Ijzerenbrugstraat. TV begeeft het en ik gelijk een nieuwe halen bij Modern. In de tijd van de ontilbare TV. Hadden ze net de Lange Ijzerenbrug er uit getild om te restaureren en kon ik fijn met een TV van 70 kilo rond de Nieuwe haven. Gelukkig een steekkarretje met een kapot wiel, want anders had ik het niet overleefd. πŸ˜†

 • Thomas

  Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Als ik het goed gelezen heb dan komt in de winkel van i`ts een nieuwe witgoed leverancier nl Micro-Electro. dat stond vanmorgen in het A.D. Dat is winst de winkel van Modern blijft leeg.
  Ze zouden daar ook de anbiedingen wel weg mogen halen.

 • Albert Comu

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Dat zou dan deze firma zijn die momenteel redelijk vertegenwoordigd is in het zuiden des lands

  http://www.mikro.nl/

 • gertjan

  RE: Problemen voorstraat zijn al erg oud
  Ik heb een winkel op voorstraat midden binnen nu en 3 jaar zal 70% van de nu bestaande winkels op voorstraat midden vertrekken.Ik heb onderzoek gedaan 70% van de winkels zal bij het einde van het huurcontract vertrekken.

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeΓ«n […]

Lees verder... Reacties (0)