Project Fiets™

Door
16 mei 2013
Reacties (0)

Wat een geweldig volk hebben we toch rondlopen in Dordrecht. Momenteel loopt er een grootschalig project om te meten hoe eerlijk de gemiddelde Dordtenaar is en de resultaten van de tussentijdse evaluatie mogen met een gerust hart verbluffend genoemd worden. Welkom bij Project Fiets™.

Vraag in een willekeurig land aan een evenzo willekeurige voorbijganger wat typisch Hollands is en hij zal het je zeggen: blowende kinderen met houten schoenen die in molens wonen met tulpen voor de deur. Hartstikke leuk natuurlijk maar niet wat we willen horen. Geef diezelfde buitenlander een pets voor zijn kop, moedig hem een stevig aan en hij zal bekennen: oké, fietsen, dat is nu écht iets voor die Nederlanders. En gelijk heeft’ie. Al sinds we ons kunnen herinneren rijden we op fietsen. Stap uit de trein op Amsterdam Centraal en je raakt klem tussen die klotedingen. En Hollands als we zijn in Dordrecht zijn ook onze inwoners er helemaal verzot op.

Fietsen is hier zo normaal als het zetten van een kopje thee en het scheren van je ballen voordat je buurvrouw op visite komt. Fietsen is zelfs zo normaal dat ik laatst het woord voor fiets niet eens meer wist, zo normaal, ongelofelijk. Maar waar fietsen zijn, worden fietsen gejat, dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is het lot van het rijwiel, het recht van de sterkste en de plicht van de fietsendief. Ik heb me de laatste tijd bezig gehouden met de cijfers rondom fietsendiefstal en enkele ingewikkelde berekeningen later kom ik tot de conclusie dat wanneer iemand zijn fiets ergens op slot neerzet er een schokkende 50% kans bestaat dat het apparaat gestolen is bij terugkomst op diezelfde locatie: de fiets is namelijk óf wel gestolen, óf niet, dat is dus een kans van 50%, welkom in Nederland.

Nu willen de landelijke cijfers natuurlijk niet zeggen dat er in Dordrecht ook aan de lopende band fietsen worden ontvreemd en omdat we recht hebben op degelijk onderzoek ben ik Project Fiets™ gestart. Project Fiets™ is woensdag 1 mei 2013 live gegaan en dient aan te tonen hoe het gesteld is met de fietsenjatterij in Dordt. De stalen ros van bovenstaande foto is met de sleutel nog in het open slot neergezet op een willekeurige locatie in het centrum. Ondanks het roestig uiterlijk, de niet werkende verlichting, twee lekke banden en een bouwjaar van voor de oorlog is de tweewieler een toppertje te noemen. Dordtenaren worden op de proef gesteld, wie kan de verleiding weerstaan? Wie geeft de sleutel netjes af bij de plaatselijke gestapo? Wie zet de gratis vondst op marktplaats? Zo veel vragen, eindelijk antwoord!

Inmiddels zijn we ruim twee weken verder en is zojuist het eerste tussenrapport gepresenteerd aan de stakeholders. Als initiator van het project was ik hier uiteraard bij aanwezig en de exclusieve bittergarnituur en bijbehorende biertjes hebben mij ertoe verleid het complete verhaal aan te horen, hierbij de voorlopige conclusie: er wordt in Dordt niet gejat, al laat je de sleutel achteloos in het slot. Geweldig, wat een resultaat! Maar laten we elkaar nog niet direct afzuigen, laten we niet te vroeg gaan juichen want het project is nog niet ten einde. Met ingang van vandaag krijgt het vervoersmiddel een nog prominentere plaats in de binnenstad. Dan volgt de échte test. Wordt vervolgd!

Leuk artikel? Deel het met anderen: