‘Psst, club kopen?’

Door
19 april 2015
Reacties (3)

Het schrijven van de stukjes over FC Dordrecht op idordt.nl gebeurt via een ingenieus roulatiesysteem waarbij een groepje supporters elk zo’n 3, 4 wedstrijden per seizoen voor de kiezen krijgt. Omdat ikzelf tot nu louter wedstrijden tegen Rotterdamse clubs toegewezen kreeg, heb ik daar enige tijd geleden in een overmoedige bui (het zou kunnen dat we een zeldzame overwinning aan het vieren waren) mijn beklag over gedaan tegen de coördinator van deze stukjescarrousel. Nou, dat heb ik geweten. ‘Oké, dan ben je aan de beurt bij Vitesse uit’, sprak hij streng.

Vitesse uit…Daar was ik nota bene al een keer geweest dit seizoen, voor een bekerwedstrijd. Typisch zo’n uitje waar je louter zaken over kunt schrijven die iedereen toch al weet: je bezoekt een groot uitgevallen sporthal in het midden van het land waar je alleen in het trappenhuis mag roken en je schrikt van de galm als je eens een aanmoediging roept naar Filip Kurto. Je ziet spelers bij de tegenstander die pas ’s ochtends van hun zaakwaarnemer te horen hebben gekregen welk shirt ze die avond dragen en je ziet louche figuren op het ereterras die in het dagelijks leven met een mooie brochure langs Russische oligarchen gaan (‘Hé, psst, club kopen.’). Kortom: je moet een voetbalstukje schrijven in een entourage die nauwelijks iets met voetbal te maken heeft…

Nou ja, het moest maar. Ook in deze wedstrijd moet je je onze club steunen. En, dat moet gezegd, er zijn de laatste maanden elke keer weer érg veel Dordtenaren die ook ver van huis voor hun club zingen.

Zij kregen welgeteld twee verrassingen. Niet het traditionele dierenmisbruik met de rondvliegende adelaar (‘Ik dacht dat ie dood was, oh is dit een nieuwe vogel…’), en ook niet het gebruikelijke lusteloze vlagvertoon. Zelfs niet de ‘opzwepende’ muziek die even lauw ontvangen werd als een beer die zoute honing aantreft. Die uitwassen van het moderne voetbal hadden we wel verwacht.

Nee, de enige verrassingen waren dat het dak van de sporthal open was en dat FC Dordt héél aardig voetbalde. We juichten eventjes toen Biekman een afgekeurde goal scoorde en we trokken de haren uit het hoofd toen diezelfde speler (‘Biekmannetje, wat doe je nou?’) alleen voor de keeper half in de grond trapte.

Maar daarna scoorde Vitesse dus toch. Via exotische spelers die over een paar al lang weer vergeten zijn, zelfs in Arnhem, werd het 3-0. En hadden we dus weer verloren. Ach, het went.

Op de terugweg kwam de stemming er nog aardig in met de speech van Jan van Nieuwenhoven. De beoogd president van Republiek Dordrecht vertelde iets over de acties van volgende week tijdens Koningsdag (‘Laten we de vijand niet wijzer maken door te vertellen wat we van plan zijn.’) en nog eventjes klonk het ook nog van ‘zolang er hoop is, is er…’ Waarop wij riepen: ‘Leven!’

Maar toen kwam toch het besef van degradatie, en het besef dat we volgend jaar weer fijn naar Volendam gaan. ‘Waar de palingen zo lekker smaken.’

En dat is toch óók een mooie gedachte.

Door Emile van de Velde

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Kees Klok

    Dat is inderdaad een mooie gedachte. En lekker weer de meeste wedstrijden op de vertrouwde vrijdagavond.

  • Gerry Delaney

    Je moet schrijver worden Emile. Potentie is er. (ergens)

  • Ben Korzelius

    MIsschien is er in Dordt e.o. nog een Chinees of Georgiër met wat poen om de plaatselijke FC te kopen?! Eigenlijk moet je er niet aan dénken, dat dit gebeurd….

Schoolreisje

Geplaatst op 8 maart door

"Ga je naar de uitwedstrijd tegen Groningen? Je bent gek!"Die opmerking schoot deze week meermaals door mijn hoofd. Ben ik gek omdat ik met de nummer laatst uit de eredivisie vol plezier de bus instap om 3 uur heen en 3 uur terug te reizen naar een sterkere tegenstander?

Lees verder... Reacties (0)