SC Feyenoord-FC Dordrecht: een goed gevoel

Door
23 september 2015
Reacties (0)

Terwijl de supporters van FC Dordrecht zich op perron 2 van het Dordtse centraalstation verzamelen om naar de bekerwedstrijd tegen SC Feyenoord te gaan, zit ik op mijn werkkamer. Ik kijk aan tegen de deadline van een column. Het papier voor mij is akelig wit. Dat is het nog steeds als de fans aankomen op Varkenoord, in de schaduw van de Kuip. Net voor de aftrap vind ik op mijn hoogbejaarde transistor Radio Rijnmond. Dan maar luisteren terwijl ik van die column beval.

Ik krijg ineens een jaren ’50 gevoel. De jaren dat ik een kleuter was. We woonden in een al lang afgebroken krot op de Vrieseweg, waar iedere zondagmiddag op de radio naar het voetbal werd geluisterd. Althans door mijn moeder. Mijn vader vond voetbal maar niets. Hij trok zich met een boek terug in de voorkamer, waar de nette meubels stonden en soms visite werd ontvangen. Ik luisterde gretig mee. Elinkwijk, Humphrey Mijnals, Eddie P.G.: namen die mij direct terugbrengen naar de tijd dat ik droomde ooit een groot voetballer te worden. De klassieker Feyenoord-Ajax, maar vooral de interlands Nederland-België tartten mijn fantasie.

We zaten aan de radio geplakt en dat was helemaal niet erg. Door het beeldende commentaar begonnen de wedstrijden voor je geestesoog te leven, leek het alsof je er toch bij was. De twee commentatoren bij SC Feyenoord-FC Dordrecht doen hun best. Ik zie een flitsende Michael Chacon uit een assist van Janga scoren. Ik zie een flitsende Rangelo Janga uit een assist van Chacon scoren. Twee nul voor rust, maar wat zijn de commentatoren boos dat Janga na een onbesuisde actie slechts geel en geen rood kreeg. Na de rust koken ze over als Feyenoord doelman Patrick Bentem een rode kaart krijgt en gillen ze het uit van enthousiasme wanneer invaller Mitchell Scheermeijer de strafschop stopt. ‘En hij is nog wel het kleinste mannetje in het veld,’ klinkt het als compliment. Ze blijven hopen op een wonder, maar veel kansen lijkt Feyenoord niet te scheppen, terwijl Dordt beheerst en op zijn gemak het overwicht behoudt.

Het blijft 0-2. Nadat de scheidsrechter heeft afgefloten besef ik dat ik een heerlijke voetbalavond heb gehad, al was het een beetje retro, zodat ik eindelijk, met een goed gevoel, die column af kan maken.

Foto: auteur

Leuk artikel? Deel het met anderen: