(Schijn van) belangenverstrengeling?

Door
31 januari 2015
Reacties (0)

Een gemeente is een glazen huis. In de politiek is er altijd wel iemand verbonden aan een instantie of belang. De één heeft familie bij een subsidie-instelling, de ander woont in een wijk waar een debat over gaat. Het is bijna onontkoombaar om als lokale politicus niet ergens aan verbonden te zijn. Maar soms gaat men zó ver, dat belangenverstrengeling niet meer uit te sluiten is.

Ary is boos op Aafje

We nemen Ary Cramer uit Hendrik-Ido-Ambacht, gemeenteraadslid voor ‘Gemeente Belangen’ in het dorp. Ary is boos op Aafje Thuiszorg. Aafje hield een soort van prijzenfestival, om zo commerciële klanten te werven. En Ary vindt dit niet kunnen in tijden van bezuinigingen.

Ary is niet blij

En hier gaat Ary volledig de mist in. Ary krijgt namelijk zelf ook thuiszorg bij Aafje en beschrijft vervolgens zijn eigen situatie. Hij krijgt bijvoorbeeld maar drie uur per week huishoudelijke hulp en de tegeltjes in het toilet worden maar eens in de acht weken schoongemaakt.
En met de prijs die Ary won, is hij ook niet blij. “Ze willen voor €16,75 per uur wel boodschappen voor me doen.” klaagt de beste man in de Dordtenaar.

Een brug te ver

Zoals ik net al zei is het lastig om als gemeenteraadslid ergens niet mee verbonden te zijn. Maar er zijn vele manieren om dit soort kwesties onder de aandacht te brengen. Zo kan een ander raadslid hierover het woord voeren. Eentje die géén thuiszorg krijgt bij Aafje. Ary Cramer kan dan zijn persoonlijke ervaringen delen in de fractiekamer waardoor zijn collega goed geïnformeerd is. Maar zelf het woord voeren in een regionaal dagblad, en dan nog de eigen situatie als voorbeeld gebruiken, is écht een brug te ver.

Veroordeeld voor fraude

Nu zal Ary Cramer zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust zijn. Net zoals in 2009, toen zijn integriteit kapot werd gemaakt door een fraude schandaal waar hij voor veroordeeld is. Hoe zo’n man anno 2015 nog steeds in de gemeenteraad kan zitten, is voor mij persoonlijk een raadsel. De beste man zit zelfs in de commissie financiën, terwijl hij iets simpels als ‘extra inkomsten opgeven’ niet snapt.

Op het rechte pad blijven

Maar ik ben de kwaadste niet en zal Ary Cramer een aantal tips geven om op het rechte pad te blijven en met de erbarmelijke omstandigheden om te gaan:

  • Geef altijd al je inkomsten op bij de belastingdienst en het UWV. Elk weldenkend mens kent de spelregels van een uitkering, dus jij ook. Al hoop ik dat je dat, zes jaar later, wel snapt.
  • Houd je mond dicht over zaken waar je direct belanghebbende bij bent, dit is overduidelijke belangenverstrengeling. Je hebt al snel de schijn tegen je, dat gebeurt snel. Maar als je ook nog bewijs gaat leveren in een krant, dan ben je echt niet slim bezig.
  • Als je toilettegeltjes snel vies worden en dus vaker dan eens in de acht weken een schoonmaakbeurt nodig hebben, is het wijselijk om zittend te plassen. Dit is makkelijk te leren. Anders maak je het zelf maar schoon, of leer eens richten in die pot.
  • Veel supermarkten bezorgen gewoon aan huis. Als je toch een uitkering hebt, kan je dus de besteltijden tijdens daluren nemen. Voor €5,- zet de aardige werknemer het midden in je keuken neer. Dat scheelt je zo weer €20,- per boodschappenronde.
  • Voor meer advies zou ik me toch maar eens goed laten informeren door Ad van Dongen, de beste man zit nota bene in je eigen partijbestuur en geeft trainingen in communicatieve vaardigheden. Ik heb nooit een training gevolgd van de beste man, maar kennelijk blijven ze niet hangen.

Jonathan

Leuk artikel? Deel het met anderen: