Schilderachtig…

Door
1 mei 2015
Reacties (0)

Holland op z’n mooist

Deze week bezocht ik de prachtige expositie Holland op z’n mooist in het Dordrechts Gemeentemuseum.
Met mijn museumkaart loop ik daar nogal eens binnen om even te genieten van een aantal juweeltjes uit de vaste collectie. Ik heb zo mijn favorieten in de verschillende zalen. Meestal sjees ik langs de meeste schilderijen, op weg naar dit of dat pareltje dat ik in mijn hoofd heb en even wil zien.  Het moet een raar gezicht zijn om iemand de helft van de schilderijen voorbij te zien lopen, om plotseling halverwege een zaal halt te houden. Maar ja, wat anderen vinden…
Waar ik helemaal gek van, om niet te zeggen geobsedeerd door ben, is het prachtige licht dat schilders weten te vangen op het platte doek. Ook in het werk uit de expositie Holland op z’n mooist zitten weer een groot aantal voorbeelden van prachtig licht.

Op mijn website is het motto terug te vinden: Licht is belangrijker dan het onderwerp.
Daar word ik wel eens vreemd op aangekeken. Het is anders wel mijn dochter die u heeft gefotografeerd. Hoezo is zij niet belangrijk?

Licht belangrijker dan model?

Altijd leg ik dan maar weer uit dat voor mij het licht een foto / schilderij kan maken of breken. Het ene model kun je vervangen door het andere model. Maar wil je beide modellen zo mooi mogelijk vastleggen en de kijker een gelaagde kijkervaring geven, dan moet je het licht laten doen wat je wilt. En dat wat je wilt, perfect proberen te vangen in een twee-dimensionale foto.

0Y3A8967-small
Dwalend door het Gemeentemuseum in Dordrecht zie ik geen schildersdoeken in soms protserige lijsten, maar warm licht, koud licht, vroeg ochtendlicht , laat middaglicht, kaarslicht, winterlicht na een sneeuwbui, voorjaarslicht voordat de bui losbarst, zomerlicht tijdens een zwoele middag, herfstlicht door de bruinende bomen, stoffig licht, nat licht, hard licht, zacht licht, daglicht door een venster, licht van een haardvuur, licht van een gaslamp, gereflecteerd licht en  ga zo maar door.

Schilderkunst heeft altijd grote invloed gehad op mijn fotografie. Schilderkunst en fotografie liggen dan ook heel dicht bij elkaar als het gaat om compositie, onderwerpen, textuur, standpunt, verhaal én belichtingsstijl.
De dag dat je bewust om je heen gaat kijken en ook daadwerkelijk gaat zién wat voor verschillende soorten en kwaliteiten licht er gedurende de dag aan je oog voorbij trekken, is de dag dat er een geheel nieuwe wereld voor je open gaat, die in niets meer lijkt op de oude…  Of draaf ik nu een beetje door?

Zaterdagmiddag 2 mei en zondagmiddag 3 mei wordt mijn nieuwe studio geopend. Wil je de foto’s bij deze blog en veel anderen in het echt zien? Kom dan gerust even een borreltje halen tussen 12:00 en 17:00.
Het adres is: Westelijke Parallelweg 50, Zwijndrecht. (achter het station).

0Y3A8983-small

Leuk artikel? Deel het met anderen: