Simon de Danser

Door
8 september 2011
Reacties (1)

Dat Dordrecht een stad is met historie, dat hoef ik niemand uit te leggen. Dordt kreeg al in het jaar 1220 stadsrechten, dat weet ik nog goed. Uiteraard was alles vroeger beter en zo ook de inwoners van de stad. Daar waar we het tegenwoordig moeten doen met een beroemde Dordtenaar als René van der Gijp, daar straalden vroeger de echte helden. Het is verdomme schandalig, maar sommige van deze grootheden zijn gewoonweg vergeten. Maar daar maak ik nu een eind aan. Een groot Dordtenaar verdient een nieuwe kans, een nieuw plekje in de geschiedenisboeken. Ik heb het hier natuurlijk over Simon ‘de Danser’ Simonszoon.

Wanneer Simon precies geboren werd en waar in Dordt, dat weet niemand. Volgens wikipedia ergens rond het jaar 1577, maar ook daar weet men het niet zeker. Zelf sprak hij daar vroeger nauwelijks over en ook nu nog zwijgt hij als het graf. Nu is zijn geboorte ook helemaal niet belangrijk, hoogstwaarschijnlijk is hij net als iedereen op deze wereld kletsnat tussen de benen van zijn moeder vandaan geglipt. Wat hij na die geboorte uitgespookt heeft is daarentegen wel belangrijk om te weten, Simon was namelijk een beroemd kaper. Voor de halve garen onder ons: een kaper is iemand die met toestemming van zijn land vijandige schepen aanvalt en leeg rooft. Een deel van de buit staat hij dan af aan zijn land.

De Dordtse haven was Simons thuishaven. Hier laadde hij zijn schip vol met wapentuig, voedsel en zware jongens om het werk uit te voeren. Heden ten dage valt er al niet te fucken met Dordtenaren, maar in die tijd al helemaal niet. Zo werd hij bijvoorbeeld altijd bijgestaan door Hendrik de Verschrikkelijke, een brute Dordtenaar die vijandelijke scheepslui met zijn blote vuisten tot moes sloeg. Overigens naar gerucht een voorvader van Kolonel Jan de Wandelaar, die wij allen nog kennen van zijn mislukte verzet bij de Zwijndrechtse brug.

Helaas kreeg Simon niet van iedereen het respect dat hij verdiende. Regelmatig werd Simon belazerd toen hij zijn gejatte waar netjes kwam verhandelen op de Dordtse kades. Op een gegeven moment was de maat voor Simon vol. Hij besloot een carrièremove te maken, werd piraat en ging voortaan voor eigen winst de zee op. Hoewel hij veel succes had als piraat maakte hij zich ook enkele malen flink belachelijk. Zo was hij eens flink aan het huishouden op een Spaans schip, toen hij er achter kwam dat het een Hollandse vriend betrof. Helaas had Hendrik de benen van deze bebaarde kindervriend al verbrijzeld, maar Simon deed hem direct een paard cadeau zodat hij niet meer zo veel hoefde te lopen.

Op iedere overwinning volgde een enorm feest op het dek van Simons schip. De buit bestond altijd voor een groot deel uit alcohol en daar was Simon niet vies van. Er werd dan gezopen tot in de vroege uurtjes en als alle zatlappen op een gegeven moment over de reling stonden te kotsen, dan deed Simon stiekem een dansje: de bijnaam was geboren.

Simon ‘de Danser’ Simonszoon, een vergeten held die ergens rond 1611 in Tunesië helaas onthoofd werd. Wat zou het toch leuk zijn als Simon vierhonderd jaar na zijn dood nog eens in het zonnetje gezet zou worden. Laten we onze geschiedenis vooral niet vergeten en jaarlijks een zuipfestijn houden als vroeger op het dek bij Simon. En dan in de late uurtjes, als niemand dan kijkt, dan doen we allemaal stiekem een dansje. Net als Simon.

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)