Sjakie dinsdag (deel 1)

Door
3 oktober 2013
Reacties (0)

Strontlazarus trapte Sjakie de deur in: “valt er hier nog wat te neuken of hoe zit dat?!” Het personeel keek op en zag hem briesend in de deuropening staan. De gasten keken elkaar hoofdschuddend aan, het was weer dinsdag.

Soms was er wel eens iemand die er iets van wilde zeggen, maar nog vaker was diegene er niet. Iedere dinsdag stond Sjakie weer aan de deur, want “één keer is leuk, maar twee keer is leuker” was zijn vaste uitdrukking. Zo had hij er nog wel meer. “Na regen komt nattigheid” bijvoorbeeld. Of “wie de broek past, slaat zijn wijf”. En de gouwe ouwe “wie het laatst lacht, snapt de grap niet”. Helaas bleef het niet bij gezegdes. Af en toe liet Sjakie ook zijn vuisten spreken, en zijn maatje 44. Menig bezoeker van het etablissement werd geregeld met de vloer gelijk, dan wel een koppie kleiner gemaakt. En wie geen tik voor zijn kanis kreeg, die werd door Sjakie op professionele wijze psychisch getart.

De andere dagen in de week niets dan lof over Sjakie. Hij betaalt belasting en smeert zijn eigen brood. Zijn auto is verzekerd en zijn tuin staat er netjes bij. Zijn kopjes staan schoon in de kast die op zijn beurt ook wekelijks wordt gepoetst. De theezakjes liggen op volgorde in de doos en zijn bed is opgemaakt. In de kast hangt zijn fris ruikende kleding keurig op kleur, gestreken en wel, en van al zijn etenswaren is er niets over de datum. Zijn vissen Blubbie 2 en Juan Mendez Lima da Silva Ferreira worden op correcte wijze en op juiste tijden verwend. Met oud en nieuw steekt Sjakie zijn vuurwerk altijd af tussen 0:00 en 2:00 uur met de pijlen netjes in een goed bevestigde afvuurpijp en uiteraard aangestoken middels de daarvoor bedoelde aansteeklont. De kerstboom schaft hij altijd met kluit aan zodat hij na de kerst in het bos, waar Sjakie de boom hoogstpersoonlijk opnieuw plant, verder kan leven tussen de andere bomen. Kortom van woensdag tot en met maandag een keurige vent waar niets op aan te merken is, een voorbeeldig staatsburger waar zelf onze eigen burgemeester nog een goede punt aan kan afzuigen.

Maar op dinsdag, op die verdomde klotedinsdag, dan komt het er allemaal uit. Alles en iedereen gaat voor de bijl. Zelfs de meest doorgewinterde psychologen kunnen er maar geen verklaring voor vinden. Ook de bekende dinsdagdip is geen verklaring voor dit extreme gedrag. Natuurlijk is de dinsdag een depressieve dag. De files op de snelwegen zijn het langst, de drugsdip van het weekend hakt erin en het is nog lang geen weekend. Maar Sjakie rijdt nooit op de snelweg, gebruikt geen drugs en voor hem is het iedere dag weekend. Sjakie, een indrukwekkend fenomeen, maar met een nog indrukwekkendere historie. Daarover binnenkort meer in deel 2.

Leuk artikel? Deel het met anderen: