Social Media: Pesten in een nieuw tijdperk

Door
8 februari 2016
Reacties (0)

Een basisschool had aan wijkagent Centrum gevraagd of de politie langs kon komen om voorlichting te geven. Op WhatsApp was iets vervelends gebeurd en of wij als politie konden uitleggen wat nu wel of niet strafbaar is. “Dat is wel iets voor jou”, had Kwakernaak, de wijkagent,  gezegd tegen mij.

En zo stond ik samen met een politievrijwilliger in een klaslokaaltje. De juffen hadden twee klassen bij elkaar gezet dus voor ons zaten ongeveer 40 kinderen. Ondanks het grote aantal kinderen was de sfeer in het lokaal intiem en gemoedelijk. Tijdens het lesgeven was het bijna niet te doen om alle vragen te beantwoorden. We hadden het over hoe je met elkaar om gaat zowel online als offline. Hoe weet je met wie je chat tijdens het gamen? Uiteraard kwam ook pesten aan bod.

Tranen in zijn ogen

Een jongetje stak zijn vinger op en kreeg de beurt. Totaal onverwacht zag ik dat de tranen in zijn ogen stonden. Met een trillende stem zei hij, dat hij ook wel eens gepest werd en dat hij daar last van had. De tranen rolden over zijn wangen. Het was doodstil in de klas.  Hij vertelde zijn verhaal en iedereen luisterde. De juffen keken me met een schuin oog aan en ook zij waren verrast. Ik gaf aan dat hij superstoer was dat hij dit durfde te delen met ons. En dat het goed is om pesten te bespreken. De klas beaamde dat het inderdaad niet leuk is om gepest te worden. Ineens durfden twee andere kinderen er ook voor uit te komen. Ik vertelde dat het dapper is om er over te praten en dat je er sterker van kan worden als je het durft te vertellen.

Laconiek

Een aantal weken later was ik op een middelbare school en legde ik uit wat online strafbaar is en hoe je als jongere je VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) op het  spel kan zetten. Welke rol heb je als een jongen of meisje op het schoolplein in elkaar gerost wordt en hiervan een filmpje online verschijnt? Ook op deze leeftijd kwam het onderwerp pesten aan de orde. Er werd behoorlijk laconiek over gedaan. Totdat ik een foto liet zien op het scherm. Een rouwkaart van een meisje dat niet veel ouder was dan zij. Het meisje had zelfmoord gepleegd en had de keuze gemaakt om voor de trein te stappen. En zij werd ook enkele jaren gepest. In deze klas was het even doodstil. Ook op de vraag of het bespreekbaar was kwam niet gelijk antwoord. Pesten kan veel impact veroorzaken en uiteindelijk werd er in deze klas nog flink over gepraat. De volgende dia was een vlinder. Ik legde uit dat een rups transformeert tot een mooie vlinder. En dat dat ook veel energie kost. Dat je van iets negatiefs iets positiefs kan maken. Uiteraard eindigde deze les ook weer met de leuke dingen die sociale media kan brengen.

Van rups naar vlinder

Mocht je gepest worden dan wil ik je dit meegeven. Praat er over met mensen die je vertrouwt en stort af en toe je hart bij hen uit. Probeer het bespreekbaar te maken en verlies niet de moed. Een rups wordt niet in een dag een vlinder. Maar als hij eenmaal de kracht heeft  wordt hij, op zijn moment, een mooie vlinder! En je pijnlijke herinnering kan juist een ervaring zijn waarmee je nog beter van waarde kan zijn voor een ander.  #durftedelen @DJ_Grootenboer

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)