Sparta-FC Dordrecht:Dromen niet altijd bedrog

Door
10 november 2013
Reacties (2)

Emile van de Velde is journalist in Rotterdam maar als geboren en getogen Dordtenaar natuurlijk een FC Dordrecht supporter. Van zijn hand komt het verslag van de wedstrijd tegen Sparta.
Ik was zaterdagavond op een literair festival in Rotterdam. Het was na Sparta-Dordt. Ik was er om Kees van Kooten te zien. Mijn gedachten dwaalden af. Tot ik hoorde Van Kooten hoorde roepen: ‘Wij staan bovenaan!’. Of droomde ik dat ik dat hoorde? De Rotterdamse vriend met wie ik was, die stond op het toilet, te zingen dat Dordtenaren altijd blijven zingen.
Een tijdje eerder stond ik een een Sparta-kroeg, omringd door Spartanen. Ze feliciteerden me, ze zeiden dat de overwinning terecht was geweest, dat ze genoten hadden van Dordt. Ze praatten en praatten maar, zichzelf moed in, tot ze dachten dat Dordt in de tweede helft nog goed was weg gekomen. ‘Da’s allemaal leuk en aardig jongens, dat gepraat van jullie”, zei ik. ‘Maar willen jullie een rondje bier van de koploper?’ Ze lachten schaapachtig. Op de wc hoorde ik weer iemand zingen: ‘Een Dordtenaar zal altijd blijven zingen”, maar dat kan ik ook gedroomd hebben…
Dit waren dezelfde Sparta-vrienden die me vorig jaar nog, terecht, uitgelachen hadden. Toen had ik onderweg van Krommedijk naar Kasteel nog gepocht dat we ze zouden wegtikken. Een kansloze nederlaag later nam ik me voor nooit meer zo’n grote mond tegen ze te hebben.
Dus was ik nu timide toen we op weg gingen. De andere Dordtenaren ook. We droomden wel van iets moois, maar meer ook niet. Zo ongeveer net als Sparta van de eredivisie blijft dromen. Ik heb niks tegen dromen.
Geen koplopersarrogantie dus in het uitvak. Zelfs niet toen we bij de rust potverdorie al 3-0 voor stonden! We stonden bovenaan, natuurlijk, we staan al maanden bovenaan, dat is alles, dat wilde toch niet zeggen dat we hier zomaar even zouden winnen? Wat gebalde vuisten, verbaasde vreugde, en onzekerheid over de tweede helft. Dat was het wel zo’n beetje.
Terwijl, tja, er was weinig om onzeker over te zijn. Een scorende Gladon, Meulens, Danso. Een positiespel om je vingers bij af te likken (sms van Sparta-vriend in de rust: ‘Wát een goeie ploeg hebben jullie zeg, ik zit te genieten’). Josima Lima als rots in de branding, Warner Hahn als een rots voor wie die branding niet eens bestond! Yoëll van Nieff, Adnan Alisic, Ilias Haddad! Zo kan ik wel even doorgaan. Het was geloof ik Jeffrey Ket die bij het laatste fluitsignaal de bal uit vreugde keihard de tribune knalde, recht op me af. De jongen die voor me stond kopte hem keihard terug, die zal daar nog weleens van gedroomd hebben.
FC Dordrecht had de topper bij Sparta gewonnen. De steward die me naar de persconferentie begeleidde keek zuur. Tot ik ‘m zei: ‘Wat een topwedstrijd hè’. En inderdaad; net als alle Spartanen had ook hij genoten.. Wat een topwedstrijd. Trainer Harry zei ook al dat ie genoten had. Hij zei dat we nu kampioen gingen worden. of dat ie daarvan ging dromen. Of iets in die trant…
Uren later ging ik weg bij dat literaire festival. Terug naar Dordt, de stad van de koploper. Het meisje bij de uitgang zei volgens mij óók al: ‘We staan bovenaan’. Maar dat kan ik gedroomd hebben.
Soms droom je weleens dingen. Soms blijken ze niet echt gebeurd. Maar de 2-3 winst bij Sparta was géén droom. Dat is echt gebeurd.
Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • 078

    Mag toch aannemen dat we zaterdag om half vijf een volle en sfeervolle Krommedijk hebben? Aan de Krommedijk beleef je het echte voetbal. Geen clubcards, grachten en comsumptiemunten. Nee echt bier en zo dicht op het veld zitten dat het gras zou kunnen ruiken als het geen kunstgras was. Daarnaast ticqi taccqa voetbal zoals Barca in zijn beste dagen!

  • tommykolkman

    Prachtig inderdaad. Ik mocht zelf tussen het Sparta publiek plaatsnemen op de hoofdtribune – klasse publiek overigens, je wordt netjes gefeliciteerd, ook mét groene sjaal – en heb echt genoten. Warner Hahn, wat een held. “Pakt die keeper van jullie álles ofzo! Ongelooflijk!”

Hoe dichter bij Dordt…

Geplaatst op 19 april door

Elke week opnieuw vind ik het lastig om weer iets te bedenken wat over Dordt gaat. Ik denk zelf dat dit vooral komt doordat ik te gefixeerd ben op het onderwerp. Vandaag heb ik besloten om eens te denken aan wat Dordt mist. Dordt is al hartstikke tof naar mijn idee, maar toch hoor ik […]

Lees verder... Reacties (4)