Speelfilms in Dordrecht

Door
11 januari 2010
Reacties (2)

zwartboek_aan_de_pottenkadeWelke films zijn opgenomen in Dordrecht?
Een aantal Nederlandse films zijn gedeeltelijk gefilmd in Dordrecht. Het historische centrum is een dankbaar decor en voor filmmakers vaak makkelijker dan een toplokatie als Amsterdam.

In deze blog een opsomming van de films waarvan ik heb kunnen achterhalen dat ze (gedeeltelijk) zijn opgenomen in Dordrecht.

Zwartboek (2006)
Een aantal scenes van Zwartboek zijn opgenomen rond de grote kerk

Who Am I
(1998)
Op de vleeshouwersstraat doet Jacky Chan een klompendans/kung-du gevecht. Leuk om eens te bekijken (ook vanwege de vele Rotterdamse scenes)

Kruimeltje (1999)
Kruimeltje speelt zich o.a. af op de Wolwevershaven, Pottenkade & scheffersplein

Pietje Bell (2002)
Pietje Bell was een Rotterdamse kwajongen. In Rotterdam was echter geen geschikte lokatie te vinden en daarom zijn ze o.a. uitgeweken naar Dordrecht.

Soldaat van Oranje (1978)
Nadere gegevens ontbreken

Waarschijnlijk de oudtse film die gefilmd is in Dordrecht

De Zwarte Tulp (1921)
stomme film
Verfilming van Alexanmdre Dumas waarbij veel is gefilmd op de orginele locatie. O.a. ook in Dordrecht

Zoeken naar Eileen W (1987)

Het auto-ongeluk vindt plaats in de Drechttunnel

De Avonden (1989)

Moeilijk herkenbaar

 

Geen film maar een tv-serie:

Het wassende water (1986)

Met scenes op de Riedijk, Maartensgat en Korte Engelenburgerkade (Catharijnenpoort).

(JP, weet je dit zeker? Volgens de wikipediapagina is de serie opgenomen in Oudewater)

 

Wanneer films ontbreken of wanneer bovenstaande opsomming niet klopt. Laat een berichtje achter in het commentaar. Ik zal deze blog dan aanpassen.
Het merendeel van bovenstaande info heb ik na een oproepje gekregen door tweets van: @sipkeHorsten @jasperMos @Darkdaan @Doc_nl @aquillanova @brt1957 @iarie @jpvdw

links:
Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Marc

  aanvullinkje
  Moord in Extase met Joop Doderer en Ron Brandsteder heeft een scene in de Kiltunnel.
  De aflevering De Grote Stad van Het Wassende Water is inderdaad gedeeltelijk in Dordt gedraaid. Beginscene is in de Grotekerksbuurt. (uitzendinggemist.nl)
  De duitse truckersserie Auf Achse heeft aflevering 5 van seizoen 6 veel in Dordrecht gefilmd. Drechttunnel, Spuiboulevard, Bagijnhof, Visbrug, Voorstraat, Pottenkade, Pelserbrug en Groenmarkt.
  De Avonden is op de Aardappelmarkt gefilmd.
  Dolfje Weerwolfje in Het Hof en Statenschool.
  Rembrandt en ik op de Grotekerksbuurt, Het Hof en Pottenkade.
  Who Am I? Is ook op de Voorstraat gedraaid.
  Sonny Boy in Het Hof en de Grotekerksbuurt (volgensmij zelfde locationscout als Zwartboek. Ook Den Haag heeft veel dezelfde lokaties)
  De Grotekersbuurt is in Zwartboek gebruikt omdat het één van de weinige nederlandse straten is met authentiek(lijkend) plaveisel en daar komt bij dat het een goedkopere lokatie was dan een straat in Den Haag, waar teveel winkels zaten, die dan moesten worden uitgekocht.

 • Arthur

  Who Am I, is volgens mij ook opgenomen bij het voormalig Refaja ziekenhuis. Er is een scene die zich afspeelt op het pad tussen de heuveltjes met boogstenen bij de Reeweg Zuid.

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)