Stadsdichter voor aap

Door
11 april 2014
Reacties (8)

Toen Dordrecht Jan Eijkelboom in 2001 tot stadsdichter voor het leven benoemde, was dat niet alleen een genereus gebaar naar een gerespecteerd auteur, het was ook uitzonderlijk, omdat het letterenbeleid traditioneel het verwaarloosde stiefkindje is van de gemeente. Een enkele keer voelt die zich onder druk gezet om een initiatief vanuit de stad over te nemen, zoals in het geval van de Debutanten Prijs, maar meestal is de vreugde van korte duur. De Debutanten Prijs heet nu Academica Debutanten Prijs en wordt in Den Haag uitgereikt. Ooit had Dordrecht een Culturele Raad met een Sectie Letteren, die literaire avonden ondersteunde en een literair blad in stand hield. Dat blad, dat landelijke waardering genoot, heette eerst Letteriek. Opgericht door Bobby Kinghe werd het later zelfstandig voortgezet als De Fonteijne. Toen begin jaren tachtig de Culturele Raad (een unieke instelling, waarmee Dordt voorop liep op het gebied van cultuurbeleid) werd wegbezuinigd, was het ook snel gedaan met De Fonteijne.

Er zijn ter stede verschillende literaire activiteiten, waaronder de Dordtse Dag van de Poëzie, Staalkaart der Dordtse Poëzie, Woorden Worden Zinnen, Laat Ons Juichen, lezingen in de bibliotheek enz., maar de gemeente is, dacht ik, ik weet het niet zeker, alleen direct betrokken bij de Dordtse Dag van de Poëzie. De rest is particulier initiatief, waar het stadskantoor soms alleen indirect iets mee te maken heeft. Door ervaring wijs geworden, denk ik dat het letterenbeleid bij de gemeente niet in goede handen is. Dat blijkt weer eens nu wethouder Mos, die in zijn vierjarig wethouderschap een opmerkelijke desinteresse voor de letteren aan de dag legde, geen opvolger wil benoemen voor de aftredende stadsdichter Marieke van Leeuwen. Toen Dordrecht met het stadsdichterschap begon, kreeg dat intitiatief veel navolging. Er is nauwelijks meer een stad met enig zelfrespect zonder stadsdichter. Dordrecht dreigt nu de risee van cultureel Nederland te worden. De wethouder zet Dordt voor aap.

Het kan natuurlijk zijn dat de gemeenteraad wel oog heeft voor het culturele en publicitaire belang van het stadsdichterschap en dat men daar Dordrecht behoedt voor de pijnlijke afgang om als eerste in Nederland het instituut af te schaffen. Het kost bovendien nauwelijks iets. Ja, vijfduizend euro lijkt veel, maar een reclamecampagne om het aanzien van de stad te bevorderen kost meer. Het stadsdichterschap is mooie reclame voor Dordt, maar Jasper Mos snapt dat niet, of het kan hem niets schelen. Als de raad de wethouder volgt, dan moeten we de gemeente het stadsdichterschap maar ontnemen. Dat kan bijvoorbeeld door een Stichting Stadsdichter Dordrecht op te richten, die als doel heeft de stadsdichter te benoemen en diens activiteiten te ondersteunen. Het bestuur zou kunnen worden gevormd door vertegenwoordigers van organisaties die iets hebben met letteren, zoals Bobby Kinghe, de bibliotheek en Dordt Literair, met daarnaast enkele mensen uit het vak, uit de Dordtse Dichterskring. Zo zou het instituut stadsdichter beter zijn gewaarborgd dan in de handen van een niet wezenlijk geïnteresseerde wethouder.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Robert

  Wat een flauwekul. Het zou juist van culturele moed getuigen om ermee te stoppen als Purmerend en Dantumadeel ook een stadsdichter hebben. Hoe uitgekauwd kan een concept onderhand worden. Een nieuwe ‘stadsdichter’ dient zich vanzelf wel weer aan, daar is geen € 5.000 subsidie voor nodig. Steek dat geld liever in een vernieuwend initiatief op het gebied van kunst en cultuur.

  • de Sint

   Ik stel voor om mijn intocht dit jaar wat bescheidener te organiseren, of zullen we er maar eens een keer mee stoppen, ben het een beetje zat, gedoe elk jaar met die COPD opwekkende stoomboot bah… Toch ook wel een uitgekauwd concept ook, sinds 1952, niet dan.!!
   Ach ja, al die honderden kinderen die er op af komen, wat een teleurstelling.
   Welnee, scheelt een hoop tandartsrekeningen en diabetes gedoe, en allicht dat er meer ruime ontstaat voor echte gedichten, i.p.v. die stompzinnige banale sinterklaasrijmpjes!
   (Santa heeft me trouwens toch allang in de marge gedrukt, die asshole)

   • Robert

    Appels en peren, mijn waarde Goedheiligman. En u toont er de toegevoegde waarde van een officieel stadsdichterschap ook niet mee aan. Let wel, officieel, want iemand als Peter M. van der Linden mag wat mij betreft best de Dordtse evenknie van J.A. Deelder worden. Heeft de Maasstad überhaupt een stadsdichter. Nee, want dat hebbuh zuh niet nooh-dug. Waarom moet de gemeente daar per se een stem in hebben? Kunst is toch vooral interessant als het autonoom tot stand komt?

    • de Sint

     Misschien bovenstaande blog, of de column van kees thies nog maar eens lezen, dan snapt u misschien wel dat er in Dordrecht een stadsdichter moet wezen!

    • de Sint

     Hoor hoor hoor: Sinds 2013 is Daniel Dee de officiële stadsdichter van rotjekjor!!

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  “Wat blijft komt nooit meer terug”
  “éen rollende steen vergaart geen mos”

 • disqus_6myo1qqoiy

  Geef het aan mos voor het dan kan hij de reis naar den Haag mee betalen en er vooral blijven.

 • PieterWolters

  Als er echt heel veel belangstelling voor is, is het een kleine moeite om het zelf te financieren. 5000 donateurs die allemaal slechts 1 euro geven en je hebt het voor elkaar. Als je geen 5000 donateurs kunt vinden is er ook geen belangstelling voor ene stadsdichter.

De eerste stap

Geplaatst op 19 februari door
IMAG6680

Tot twee keer toe moest het engeltje dat dit keer op de Dordtse doelpaal zat, ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Rillend gingen we de rust in met 0-0 op het scorebord. Even leek het penalty's schieten in de rust het hoogtepunt van de avond te worden, maar in de tweede helft stond er een vechtlustiger FC Dordrecht op het kunstgras.

Lees verder... Reacties (0)