Super knus tijdens Lepeltje Lepeltje

Door
5 juni 2016
Reacties (1)

Dit hele weekend is er in het Weizigtpark foodfestival Lepeltje Lepeltje. Maar er valt meer te halen dan alleen eten. Er is muziek, theater, een markt en genoeg te doen voor kinderen. iDordt nam natuurlijk een kijkje bij dit eet festijn.

Zodra ik onder het station door was gelopen zag ik de tentjes en hoorde ik de muziek al. Op de vijver waren kinderen aan het suppen en op het gras zaten mensen gezellig een biertje te drinken. De eerste indruk: Een hele goede sfeer!

Spaanse Worst

Al snel kom ik Maurice van de Berkt tegen, een van de bedenkers van Lepeltje Lepeltje. MetIMG_0577 een grote lach kijkt hij rond. “We wisten niet wat we moesten verwachten in Dordrecht, maar de sfeer is heel goed en de opkomst ook”, zegt hij trots. En er lopen inderdaad veel mensen. Het is niet overvol. Als ik later een plekje zoek om een broodje met Spaanse worst te eten kom ik terecht aan een lange tafel. Lekker druk dus, maar je kan nog bewegen en fatsoenlijk eten.

Alleen eten is raar

Het begon allemaal bij het festival ‘Into the Woods’. Dat was het eerste festival wat ze organiseerden. Vorig jaar kwam daar Lepeltje Lepeltje bij. Dit jaar is het uitgebreid naar meer steden en gelukkig ook naar Dordt. “Het is zo mooi, want iedereen ontmoet elkaar. Tot je opa en oma aan toe.” Wat mij gelijk opviel was inderdaad de verscheidenheid aan mensen. Misschien dat het ook komt door de locatie. “Het is eigenlijk een achteraf park. Maar wel een prachtig park met mooie hoge bomen.” En misschien is het wel helemaal niet zo achteraf. Voor mensen uit Krispijn, Centrum en Reeland is het heel makkelijk te bereiken.
Ik ben blij verrast. Mijn ontzettende ergernis aan foodfestivals is dat het een festival wordt genoemd. Er staan normaal overIMG_0573al foodtrucks en af en toe staat er misschien een verloren gitarist, maar om nou te zeggen dat het een festival is. Dit festival is een echt festival. Er is een podium waar of een DJ staat of een band. Kinderen rennen rond met geschminkte gezichten of kijken naar theater. Het marktje op een van de grasvelden maakt het aanbod compleet. “We hebben er bewust voor gekozen om meer te doen dan alleen eten. Het is eigenlijk een beetje raar als je alleen kan eten”, vertelt Maurice.

Bekertjes principe

Met een lekker muziekje op de achtergrond loop ik langs Spaanse worsten, cocosmakronen, geitenkaaskroketjes, scheermesjes, mosselen, hamburgers, frietjes, taco’s, poffertjes en nog heel veel meer. De ene kraam ziet er nog fantastischer uit dan de andere kraam en iedereen staat met geduld in de rij om wat eten te bestellen. Als ik een biertje ga halen wordt IMG_0591mij gevraagd een half muntje extra te betalen de eerste keer. “De eerste keer kost je drankje een half muntje extra vanwege de beker. Je koopt als het ware de beker. Zo willen we het park schoon houden en is het milieuvriendelijker, omdat mensen terug komen met hun bekertje. De opbrengst van de halve muntjes gaat naar de Voedselbak
Dordrecht”, legt het barmeisje enthousiast uit. Het bekertjes principe werkt goed. Op het gras ligt geen deken van plastic. Sterker nog, het valt op dat er bijna niets aan afval op de grond ligt.

Tot volgend jaar?

Als de avond valt en de lichtjes aan gaan is het festival van lekker zonnig veranderd in romantische en knus. Over het heel terrein hangen gekleurde lampjes. Overal om mij heen hoor ik mensen het hebben over de sfeer. “Het is zo leuk.” “Ik vind dit zeker voor Dordtse begrippen ontzetten tof.” “Ik hoop dat ze volgend jaar terugkomen.”

Mocht je nog niet geweest zijn, ga dan vooral even een kijkje nemen. Vandaag is het de laatste dag!

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • PieterWolters

    Achterafpark? T.o.v. wat? De andere parken liggen minder centraal.