Troika hier, Troika daar

Door
6 juni 2013
Reacties (0)

Wat hebben Drs. P. en de gemeenteraadsverkiezingen met elkaar gemeen?  Het antwoord op die vraag krijgen we de komende maanden te zien. Met de GR2014 in zicht zijn niet alleen de campagnemachines aan het warm draaien, maar is ook het interne apparaat op gang gekomen. De programmacommissie buigt zich over het programma, de selectiecommissie over de kandidaten en hun plaats op de lijst. Die ontwikkeling betekent dat bijltjesdag er langzaam maar zeker weer aan zit te komen. Wie mag er blijven en wie wordt er op de ALV bedankt met een fles bocht van de Aldi?

In elke Dordtse fractie zitten mensen waarover gefluisterd wordt dat ze zijn gewogen en te licht bevonden. Je herkent ze aan het feit dat je ze niet herkent. Vooral grotere fracties, die zich gedwongen zien het beperkte groepje capabelen aan te vullen aanvullen met de categorie ‘3 voor het IQ van 1’, kampen met dit probleem. Het is echter juist vaak deze groep die voor zichzelf een toppositie ziet weggelegd. Daar komt bij dat er intern ook een ratrace ontstaat voor het schaarse pluche, wanneer partijen op het punt staan om zetels te verliezen door schandalen, gebroken beloftes of een stelselmatig gebrek aan integriteit. Er zijn, kortom, gezelligere periodes binnen de Dordtse politiek.

Het is te hopen dat er bij deze verkiezingen ook eens wat jonge gezichten boven komen drijven, al beloven de voortekenen weinig goeds. Het is nu ruim anderhalf jaar geleden dat het CDJA Drechtsteden werd opgericht, maar het is nog steeds de enige actieve jongerenbeweging. En dat terwijl vele CDJA harten toch een stukje sneller gaan kloppen bij de gedachte aan fleurige GroenLinks meisjes die de argeloze voorbijganger weten te verschalken met een overheerlijk uitziend groen (onze favoriete kleur!) appeltje. Of wat  te denken van de vrouwelijke fine fleur van dit sociaal-democratische eiland? Zelfs een liberale jongerenafdeling, waar corpsbal-brallend Dordrecht zich kan verzamelen om het evangelie van de zelfredzaamheid te prediken, zit er op dit moment niet in. Vooralsnog is het CDJA aangewezen op soevereiniteit  debat in eigen kring.

Nu het erop lijkt dat we de ergste periode van ranspopulisme en holle retoriek wel gehad hebben, groeit het belang van het persoonlijke vertrouwen in de lijsttrekker en de kandidaten. Daar zitten ontegenzeggelijk haken en ogen aan vast, maar het geeft tegelijkertijd ook nieuwe ruimte aan authentieke mensen met diepe wortels in de Dordtse samenleving. Zulke toppers zijn echter wel zeldzaam. Met tientallen kandidaten in de pools voor maar 39 zetels, maken de wolven zich klaar voor een feestmaal. De slee is nog ver van Omsk, maar de verkiezingen zijn nabij. Wie verdwijnt het eerste in de sneeuw?

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Dordrecht staat achter verwelkomen vluchtelingen

Geplaatst op 15 september door

Het vluchtelingenprobleem werd vorige week in de gemeenteraadscommissie aan de orde gesteld. Meerdere partijen vinden dat er een opvang moet komen. Om alvast iets te kunnen doen deed Dordrecht mee aan de landelijke actie: ‘… Verwelkomt’. En dat bleek een goede zet.Iedereen was zaterdag welkom om welkomstpakketten af te geven om hiermee duidelijk te maken dat ook […]

Lees verder... Reacties (12)