Tuinieren onder dekzeil

Door
7 juli 2014
Reacties (1)

Bij de laatste Drechtstedendinsdag van dit politiek seizoen lag er een hoop op tafel. 2,7 miljoen euro, een flinke stapel. Aangezien Dordrecht ongeveer 40% van de Drechtsteden betaalt, kan er vanuit gegaan worden dat er dus ongeveer één miljoen euro van de Dordtse belastingbetaler lag. Maar helaas. Het overschot, dat u te veel betaalde aan de regio, wordt lekker op de bank gezet. En daarmee ziet u het dus niet meer terug.

Stel, u heeft een mooie tuin. Uw buren hebben ook tuinen, de één mooier dan de ander. Met z’n allen besluiten jullie dat er baat bij is om elkaar te helpen de tuinen te onderhouden. Vele mooie tuinen maken een mooie buurt, waar iedereen blij van wordt. Met z’n allen stellen jullie een groep tuinmannen aan om de boel te onderhouden. Eerlijk is eerlijk, de grootste tuin betaalt uiteraard het meeste. Daarbij heeft de grootste tuin niet automatisch het meeste te zeggen, om bijvoorbeeld het Calimero-complex van meneer Hendrik en meneer Alblas niet te triggeren.

Al met al loopt het best goed met het bijhouden van de tuinen en de tuinmannen komen met meerdere ideeën. Hiervoor moet steeds meer geld op tafel gelegd worden, maar de tuinmannen beloven een mooiere buurt en daar heeft iedereen baat bij, toch? Het geld wordt opgehoest en elke keer als er weer nieuwe bouwplannen komen, wordt alles besproken en een keuze gemaakt. Tot dusver altijd even democratisch.

Na verloop van tijd wordt er opgemerkt dat er steeds te veel geld uitgegeven wordt aan het beheer van de tuinen. Er is zelfs geld over, wat opmerkelijk is. Zeker na de ICT faal die achttien miljoen kostte, door een tuinman die er al inmiddels vandoor is. Maar goed.
Een aantal bewoners roept op om dat geld teruggestort te krijgen. “Nee” zeggen de tuinmannen. “Laat ons dit geld houden, dit zetten wij apart. Als wij vervolgens plannen of onderhoud moeten uitvoeren, hoeven wij niet eerst bij jullie aan te kloppen. Dan kunnen we dit potje aanspreken en meteen beginnen. Dat is een super plan.” Sommige bewoners zien dit wel zitten eigenlijk. Lekker makkelijk. Minder overleggen, minder nadenken, lekker lui.

Maar zijn er ook bewoners die dit niet zien zitten. Immers, zij willen gewoon weten waar het zuurverdiende geld aan wordt uitgegeven. Dadelijk worden er spuuglelijke fuchsia’s geplant in de tuin, maar is er geen budget meer om het gras te maaien. Zij zien de bui al hangen en zijn bang dat de tuinmannen het geld zonder verantwoording zullen spenderen en vervolgens aankloppen voor de volgende zak geld. Zij kijken naar de Floriade die Europa heet en zien dat meer macht voor de tuinmannen zal betekenen dat er minder zicht is op de besteding en minder verantwoordelijkheid gegeven wordt.

Helaas zijn er te veel luie buurtbewoners, die blind zijn voor de klucht die Floriade Europa heet. Deze stemden volmondig in met dat de tuinmannen het geld op eigen rekening mogen storten en hiermee er voor zorgen dat de buurtbewoners geen grip meer hebben op dit geld. Gelukkig gaf tuinman Fred Loos nog even een trap na: “Sorry buurtbewoners, al wilden jullie dit geld unaniem terug, dat kan niet. We hebben namelijk al besloten dit geld uit te geven. Nog voor jullie hadden besloten of wij dit eigenlijk wel mochten doen. Of hebben jullie iets tegen spuuglelijke fuchsia’s?”

Er moet dadelijk acht miljoen euro structureel bezuinigd worden in Dordrecht. Eén miljoen euro terug in het handje is natuurlijk op een langer termijn niet veel. Maar het is iets. Nu is het geld weggegeven alsof we over stuivers praten, wat vaker gebeurt in de niet-direct-gekozen-dus-niet-echt-democratische-Drechtsteden, ofwel “Brussel aan de Merwede”.  Ik wens de politieke partijen, die hebben ingestemd met het geld weg te geven aan het Drechtstedenbestuur, veel succes met het verantwoorden van bezuinigingen in de eigen gemeente. En dan heb ik het niet eens gehad over dat VNG congres van drie ton (één ton duurder dan het gestelde budget). Of over de hogere griffiekosten van 110k euro. Het is kennelijk zo makkelijk om andermans geld door de vingers te laten glijden.

Jonathan

Leuk artikel? Deel het met anderen: