Veel muziek in Dordt

Door
28 februari 2016
Reacties (0)

“Na de sixties en seventies is er geen echte muziek meer gemaakt.” melde de man op de The Kinks fanclubdag in Harderwijk. “Het is niet waar wat je zegt” sprong ik er gelijk bovenop. Terwijl ik mijn kinderen altijd gecorrigeerd heb en hen vertelde dat als het om smaak gaat je zegt: “Ik vind” en niet: “het is”. Daarmee zeg je namelijk niets verkeerds als het om smaak gerelateerde dingen gaat. Na een drukke periode vol muziek moest ik heel erg aan deze man denken. Heel de dag keek hij mij scheef aan; meneer was zeker geen tegenspraak gewend. Ik ben het nog steeds niet met hem eens, al waren deze jaren qua muziek wel goed, en inspireren ze nog steeds enorm veel muzikanten. Ook in Dordrecht.

Bowie

Vorige week vrijdag zag ik in Bibelot Physical Graffiti. Deze band is vernoemd naar het zesde album van Led Zeppelin. Het werd 3 uur lang genieten van de fantastische muziek van deze 70’s band. Mijn zaterdag stond helemaal in het teken van David Bowie, met een bezoek aan het Groninger museum en de Band Echo Bowie die in Martiniplaza een uitstekend tribute aan het jeugdidool van velen en ook de mijne gaf.

Nog meer Bowie

Donderdag was in het Dolhuis de vierde editie van Drecht in je Face met jonge bands en vrijdag weer Bowie. Dit keer in Door, waar ik voor de tweede keer binnen was. Onder het mom: de eend gaat door (dit na sluiting van Café De Vreemde Eend) was er een tribute avond. Door was afgeladen en ik vond het fijn om te zien dat er een uitgaansgelegenheid is waar om met een gerust hart alleen naar toe kan gaan. Wat een geweldige sfeer! De keuze van nummers door Bart Peeters werd niet door iedereen even goed begrepen, en er gingen al wat mensen eerder weg. Dat voelde ergens wel fijn, want wát was het druk en warm.

Blues Lee en Jett Rebel

Ik hoorde al van veel mensen dat dit hun eerste kennismaking was met Door en dat zij van plan zijn vaker terug te komen. Een goede zet dus deze Bowie avond. In Jazzpodium DJS Dordrecht speelde de Belgische Blues band Blues Lee. Ik vond ze veelzijdiger klinken dan de naam vermoed. Op zaterdag was ik bij Jett Rebel die een lange goede show neerzette in een uiteraard uitverkocht Bibelot.

The Brew

Zondag ben ik even wezen genieten van een ander soort cultuur in wat musea in Amsterdam. A.s. donderdag is er weer een avond met nieuwe muziek die toch weer ontstaan is uit de sixties en seventies. De Engelse band The Brew speelt op die avond in Bibelot. Jarengeleden zag ik deze band voor het eerst in Huissen, waar we als tip van een vriend met een groepje terecht kwamen. Bij dat groepje waren ook 2 van mijn zonen. De performance van The Brew en het heerlijke gitaarwerk, de met zijn handen drummende drummer, de combi van vader, zoon en vriend op het podium zorgde ervoor dat we snel om waren. De eerste jaren dat wij hen zagen speelden ze ook nog covers van Led Zeppelin en al heb ik dit daarna niet meer gehoord: de duidelijke invloed van bands als Led Zeppelin en The Who zijn niet te missen.

The Empyrean

Het voorprogramma op donderdag wordt verzorgd door The Empyrean. The Empyrean is ook weer geïnspireerd door o.a. Led Zeppelin en Black Sabbath. Ze spelen een selectie krachtige nummers van hun aankomende CD vol eigen geschreven nummers. Enorm energiek en enthousiast zullen zij het publiek opwarmen voor The Brew.

Ondanks de inspiratie uit oudere tijden zijn de drie jonge bandleden van The Empyrean opgegroeid met muziek van alle tijden, en bij hen klinken alle decenia muziek door het huis. Hoe ik dit weet? Dat zijn namelijk mijn zonen, en ik doe graag promotie voor dit optreden a.s. donderdag. Want wat zijn we blij dat ze in het voorprogramma staan van de band die zij al zo jong bezochten en daarna vele malen gezien hebben.

Muziek van nu

Inspiratie genoeg dus, meneer van de The Kinks fanclubdag, door de door u genoemde jaren, maar al stonden mijn afgelopen weken voornamelijk in het teken van die jaren, ik ben het nog steeds niet met u eens. Het zou zo maar kunnen zijn dat de komende maanden ik voornamelijk muziek van nu ‘tegenkom’

The Empyrean bestaat uit Nevyn van Nugteren (zang / gitaar) Ramyc van Nugteren (drums) en Jippe van Niel (Bas). The Brew bestaat uit Jason Barwick (gitaar /zang) Tim Smith (Bas, zang) Kurtis Smith (drum/zang)

Dus behalve de inspiratie is er nog een overeenkomst: Twee van de drie bandleden zijn familie, in dit geval dus vader en zoon. Donderdag 3 maart in de Power stage van Bibelot. De zaal is open om 19.30 en The Empyrean begint om 20.00. Om 22:45 is het alweer afgelopen, dus je kan lekker vroeg je bed in op deze doordeweekse avond.

Foto door: Danny van der Weck

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)