Vluchtige ontmoetingen…

Door
20 maart 2015
Reacties (0)

Wie ben je? Waar kom je vandaan?

Je komt iemand op straat tegen.
Je vraagt of je een portret mag maken.
Je regisseert het spontane model en maakt een foto.
Je loopt allebei weer door.

Door met ieders eigen leven.

Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat ga je doen? Waar ga je naar toe?

Het intrigeert me. Ik zou het zo graag weten, maar tegelijkertijd is het allemaal niet zo belangrijk, alhoewel sommige mensen binnen drie seconden hun leven met je delen. Het niet weten is misschien nog veel magischer.

 Een corrigerende tik op de neus…

Regelmatig neem ik een aantal cursisten op sleeptouw om straatportretten te maken. Nu is dat best spannend. Een wildvreemde met een mooi hoofd aanspreken om te vragen of je ter plekke een portret mag schieten.
Je loopt tenslotte de kans op vervelende reacties zoals een corrigerende tik op de neus. “Foei, hoe durf je het te vragen!”
In de praktijk valt het allemaal erg mee. Op enkele wantrouwige types na die resoluut weigeren, variëren de meeste reacties tussen een aarzelend “Nou vooruit dan maar” tot een spontaan “Natuurlijk, leuk! Krijg ik dan wel de foto?”

Een paar uren in de binnenstad van Dordrecht leveren dan een keur aan mooie koppen op. En leuke, zij het vluchtige ontmoetingen. Zoals die met die groep Indiase journalistiek studentes op werkbezoek in onze stad. Deze morgen ontving  ik een e-mail uit New Delhi van een van hen, van Anusha L., met de vraag of de foto’s waren gelukt en of ik er een paar naar India wilde sturen. Dat is inmiddels gedaan natuurlijk.

IMG_9184-1

Of die ontmoeting met die mooie, oude dame, die helemaal verguld was met het feit dat we haar wilden portretteren. Prachtig!

Een deel van het plezier dat ik beleef aan het fotograferen van mensen zijn de vluchtige ontmoetingen.
Het levenspad van deze mooie mensen kruist het mijne voor een paar minuten. Dan is het weer voorbij.

Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat doe je en waar ga je naar toe?

IMG_9177-1

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Schilderachtig…

Geplaatst op 1 mei door

Holland op z’n mooistDeze week bezocht ik de prachtige expositie Holland op z’n mooist in het Dordrechts Gemeentemuseum. Met mijn museumkaart loop ik daar nogal eens binnen om even te genieten van een aantal juweeltjes uit de vaste collectie. Ik heb zo mijn favorieten in de verschillende zalen. Meestal sjees ik langs de meeste schilderijen, op weg […]

Lees verder... Reacties (0)

Zigeunerjongetje…

Geplaatst op 6 maart door

Afgezien van de nodige ongelukjes zit ook geluk soms in een klein hoekje. Soms ook op een piepklein stukje muur. Onlangs heb ik op mijn bedrijfs-facebook pagina een nieuw album gevuld met cadeautjes uit mijn thuishaven: Dordrecht. Het album heet: “Come on baby, lets have an abstract on the wall“.  Cadeautjes die je zomaar krijgt aangereikt […]

Lees verder... Reacties (0)