Voetbalbond Maffia

Door
23 april 2015
Reacties (1)

Daar waar iedereen de degradatie van FC Dordrecht afdoet als een te verwachten resultaat van een club met te weinig centen voor Eredivisie begrippen, klinken er ook andere geluiden. Zo zou er vuil spel gespeeld zijn, grotere machten hebben hier de hand in gehad. Ongefundeerde berichtgeving? Dat zou je denken, maar denk nog maar eens na, nadat je dit interview hebt gelezen.

Via de mail word ik benaderd door ene ‘Koos Naamloos’. Hij geeft aan een grote jongen in de voetbalwereld te zijn en informatie te hebben waar de haren op mijn zak van overeind zullen gaan staan. Ondanks dat mijn zak netjes geschoren is, heeft Koos mijn interesse gewekt. Wat kan dit in godsnaam betekenen? Welke informatie komt zo mijn kant op? Welke beerput trekken we straks met grof geweld open?

We spreken af op het terras van het Van der Valk hotel, bij mijn aankomst zit Koos al op de afgesproken plek. Hij draagt een grote zonnebril en heeft een petje op, deze man wil duidelijk incognito blijven. Als ik aanschuif en de eerste woorden vallen, krijg ik al een vermoeden met wie ik hier te maken heb. Ik vraag hem er niet omheen te draaien en hij begint zijn verhaal…

“Dordt is gedegradeerd, dat is nou eenmaal zo. Maar als je denk dat het te make heb met de kwaliteite van die gassies, dan heb je het mis. De KNVB, de NSB uit Zeist, die hebbe lope te klote die gaste. Dordt moest eruit, het is allemaal om pegels gegaan, nooit om voetbal.”

Terwijl ik hem aanhoor, wordt mijn vermoeden om wie dit gaat bevestigd door de wenkbrauwen die rondom de enorme zonnebril toch nog steeds zichtbaar zijn. Of nou ja, wenkbrauwen, het is er maar één eigenlijk. Ik vraag hem om bewijzen. Hij verwijst naar de verloren wedstrijden.

“Elke keer as Dordt heb verlore, liep de scheids nog net niet met een envelop in ze kontzak. Moe je die ene pot nemen toen die gaste et opname tege die gozerts uit dinges. Toen hoe heet die knakkert ook al weer met die bal liep te jengele, nou dan weet je toch genoeg? Het loop allemaal zoas die gaste uit Zeist ervoor betaald hebbe gekrege, daar val geen bal tegen op te knalle.”

Ik geef aan dat ik hier niet wijs uit word. Welk vuil spel is er nu gespeeld? Wat is er gebeurd en waar zijn de bewijzen? Ik vraag nog wat door maar we komen er niet uit. Hij blijft in gebrekkig Nederlands raaskallen over gassies en gozerts en Clasie en Rotterdam en weet ik veel niet wat. Wat een tegenvaller. We nemen beleefd afscheid en gedesillusioneerd keer ik huiswaarts. In de auto denk ik er nog eens over na. Het was ook te mooi om waar te zijn. Dordt is uiteindelijk terecht gedegradeerd, hoe jammer het ook is. De jongens uit het team hebben wekelijks als helden gestreden maar het was niet genoeg. Met opgeheven hoofd verlaten we de Eredivisie. Dan maar alles geven in de Jupiler League. Een Dordtenaar zal altijd blijven zingen.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • 078

    Hopelijk degraderen de boeren uit deventer ook. 1 dat gun ik ze en 2 dan zijn die 6 punten alvast binnen.