Waar het schemert in de politiek, valt de nacht voor kinderen

Door
8 april 2013
Reacties (0)

Onlangs werd in de Buitenwacht een debat gehouden over armoede. Het was volle bak en er werd redelijk open gediscussieerd over armoede. Dat ligt in de politiek helaas wat anders. Links en rechts duiken meestal direct in de inmiddels kilometers diepe loopgraven en bestoken elkaar met afgelikte boterhammen als ‘het is ons belastinggeld’ of ‘die mensen zijn zielig’.

Dat spelletje noemen we in de politiek ‘framing’. Een frame is de omlijsting waarin een politieke partij standpunten naar buiten brengt. Het is meestal een tegeltjeswijsheid  of een oneliner met veel gevoelsmatige waarde. ‘Fraudeurs pakken we keihard aan’ is een logische oneliner, zeker als het gaat om bijstandsfraudeurs. Dat roept immers een aantal extra negatieve gevoelens  op: ‘dat zit daar dan een beetje met mijn belastingcenten te frauderen….’. Wanneer dit soort frames het debat overheersen, is er geen ruimte meer voor een degelijke discussie. Dat zorgt ervoor dat we als samenleving al snel uit het oog verliezen dat er meer kanten aan een verhaal zitten en in het bijzonder 1 specifieke kant: het belang van kinderen.

Het is een bekend gegeven dat kinderen uit arme gezinnen twee keer zoveel kans hebben op een arm bestaan dan kinderen uit gezinnen zonder geldproblemen. Dat brengt ons bij een dilemma, want wie politiek bedrijft met een ééndimensioneel wereldbeeld, zal rustig slapen met het idee dat de fraudeur gepakt is en de  ijzeren vuist heeft gezegevierd. Maar wat nu als de fraudeur kinderen heeft? Wie borgt hun leven, hun kansen, hun opvoeding? Vinden we het pakken van de fraudeur belangrijker dan de treurigheid van een meisje van 6 dat met een leeg broodtrommeltje naar school moet? Om zo’n onmenselijke situatie te voorkomen, zou er een derde weg moeten zijn. Maatschappelijke rechtvaardigheid door hard te straffen, zónder het belang van kinderen uit het oog te verliezen. Je zou fraudeurs tijdens schooltijden bijvoorbeeld als gedwongen vrijwilliger aan het werk kunnen commanderen bij een kinderboerderij of een bejaardentehuis. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten én zijn de kansen en het belang van het kind gewaarborgd, terwijl de kinderstem nu nog vaak wordt overstemd door kanonnengebulder (de straf is te hard/te soft, doorstrepen naar keuze) in een politiek schemergebied.

Als we niet alleen incidenteel maar ook structureel de kinderarmoede terug willen dringen, dan zullen we als samenleving, overheid en individu beter moeten kijken naar de kansen die we bieden. Stichting Leergeld en het SMS kinderfonds vormen een belangrijke bron van hulp, maar de inhoud van die potjes wordt er door de economische recessie niet beter op. Laten we als samenleving niet alleen meer kijken naar wat wij wenselijk achten om te geven, maar vooral naar wat (kans)arme kinderen nodig hebben. Vanuit de samenleving door vrijwillig bijles te geven, vanuit het individu door te dienen als rolmodel, vanuit de politiek door bij te springen waar ouders falen. Tijd om het politieke schemerdebat in te ruilen voor een helder zonnetje: Staakt het politieke vuren, dicht de loopgraven. Van een schemeroorlog in niemandsland is nog nooit iemand beter geworden.

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Dordrecht staat achter verwelkomen vluchtelingen

Geplaatst op 15 september door

Het vluchtelingenprobleem werd vorige week in de gemeenteraadscommissie aan de orde gesteld. Meerdere partijen vinden dat er een opvang moet komen. Om alvast iets te kunnen doen deed Dordrecht mee aan de landelijke actie: ‘… Verwelkomt’. En dat bleek een goede zet.Iedereen was zaterdag welkom om welkomstpakketten af te geven om hiermee duidelijk te maken dat ook […]

Lees verder... Reacties (12)