Waarom bestaat er nog koopavond?

Door
23 oktober 2015
Reacties (3)

Nog even snel een broek kopen, t-shirt halen, wattenschijfjes, tampons of weet ik veel wat. De donderdagavond is over het algemeen een snelle shop avond. Maar is een koopavond niet ontzettend ouderwets?

Wordt het niet tijd om de koopavond af te schaffen? Heel veel winkeliers klagen dat de koopavonden heel erg rustig zijn. Is het dan nog wel rendabel? Sommige winkels zijn op koopavond niet eens meer open, omdat het niet loont.

3 dagen tot 19.00

 

In een aantal steden (zoals Haarlem) is de koopavond afgeschaft. In plaats van 1 avond in de week tot 21.00 uur open, zijn de winkels op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 19.00 uur open. Hierdoor kunnen mensen uit hun werk op meerdere dagen nog even snel iets halen in de stad, precies datgene dat nu op koopavond wordt gedaan. Moet Dordrecht hier een voorbeeld aan nemen?

Puberavond

Als ik op donderdagavond door de stad loop, omdat ik nog even snel iets moet halen, zie ik voornamelijk groepjes pubers die hangen voor winkels of bij de Mc Donalds. Veel meiden die samen even naar de H&M of New Yorker gaan voor een shirtje van 3 euro of een nagellak van de Kruidvat. Het publiek dat echt geld uitgeeft is schaars.

Bij deze pleit ik er dus voor om na te denken over het afschaffen van de koopavond en na te denken over een uurtje langer open blijven op drie dagen: donderdag, vrijdag en zaterdag. Ik ben benieuwd hoe de rest van Dordrecht hierover denkt.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  “Waarom er nog koopavond bestaat?”

  Omdat allerlei (neo) liberale groot- en kleingrutters, citymanagers, irritante reclame eikeltjes en andere smalldenkers, nog steeds menen dat de mensheid om de economie draait, om materiële behoeftebevrediging, en spulletjes kopen, en daarom halsstarrig opportunistisch blijven vasthouden aan de koopavond. Let ook maar eens op dadelijk bij extra koopavonden rondom de feestdagen, ‘je kunt er een kanon afschieten’ is dan een understatement.

  Dat een en ander tegen de tijdgeest, de ontwikkelingen en wensen van de consument indruist, contraproductief is voor de de samenleving, en bovendien ook negatief voor het milieu, dat wil er nog niet echt in bij die lui.

  Ook de Koopzondag in Dordrecht is trouwens menigmaal een marginaal iets, zeker als het weer wat minder is, in Staphorst is het op de dag des Heeren dikwijls aanzienlijk drukker in de straten!

  Maar van mij persoonlijk moet de koopavond in Dordrecht blijven, niet afschaffen aub!
  Heerlijk rustig shoppen zo in je eentje door die VenD, de Hema, CenetceterA….

 • PieterWolters

  Waarom niet gewoon aan de winkelier overlaten hoe laat hij open en dicht wil gaan? Die weet het beste wanneer ZIJN klanten behoefte hebben om te winkelen. Een klant van, pak m beet, Alexander Roodfeld heeft waarschijnlijk andere behoeftes dan een klant van Blokker of de HEMA. Dus als een winkel op maandagavond tot 23.00 open wil zijn en donderdag dicht wil blijven, why not?

  • Keuringsdiensd van Wahrheit

   Welnee, die klant van Roodfeld wil ook iets kopen, net als de klant van Zeeman of de Wibra; zijn behoeftes zijn niet wezenlijk anders, hooguit de inhoud van zijn portemonnee.

   Maar goed, de 24/7 ‘ieder- voor -zichzelf- leving’ is binnen veel gezinnen ook al enige tijd de nieuwe werkelijkheid, allemaal apart op eigen tijden met een bordje voor de laptop of tablet;

   Ik geloof niet dat het gezin of de samenleving als geheel hier beter of gezelliger van gaat worden, en dus ook niet dat parallelle shop universa voor consumenten verrijkend zijn, that’s why not!
   Als die klant echt iets wil hebben, dan komt die heus wel op de afgesproken collectieve openingstijden, en anders is internet (helaas) nog een optie,

   Die klant van de Kakwinkel zal trouwens mogelijk naast zijn dure stropdas ook nog die ouderwetse comfortabele grote witte onderbroeken van de Hema nodig hebben, en kan dat gezellig combineren,= win- win synergie,

   Op de ‘vrije’ zaterdag lijkt dit nog goed te werken in Dordrecht, op donderdagavond dus allang niet meer.