Waarom woon ik ook al weer in Dordt?

Door
22 april 2015
Reacties (2)

Steden zijn in transitie. Smart city, deeleconomie, coöperatieve gebiedsontwikkeling, participatiekracht in de zorg, circulaire economie, energietransitie, stadslandbouw, basisinkomen, robotisering, etc. Dat wordt hier nog niet echt gerealiseerd. Logisch, want we hebben hier een grote Beter voor Dordt / PVV achterban en die wil vooral behouden wat tig jaar geleden de norm was. Maar misschien kunnen we toch wat inspiratie elders opdoen, zodat ook de minderheid zich hier kan thuisvoelen….

Bepaalde zaken gaan in behoudend Dordrecht moeizaam. Om een wethouder aan te halen in het Dordtse die onlangs zijn raadsleden ‘waarschuwde’ om niet voor te stemmen voor een burgerinitiatief, want als er ‘een schaap over de dam is, dan volgen er meer’. Daaruit blijkt maar weer eens dat de term participatiemaatschappij slechts gebruikt wordt door gemeenteland vanwege bezuinigingen, maar niet om ook maar enigszins ruimte te geven. De wil om dingen samen te doen ontbreekt, met uitzondering van een handjevol ambtenaren die ook geen doorgang vindt bij de rest van het apparaat. Nogmaals, steden zijn in transitie. Ook in Dordt zijn er hele mooie voorbeelden, zoals Leefwerf de Biesbosch, Werkplaats Oost, DOOR, CPO Doelensteyn, Drechtse Stromen, Dordtzaam, verschillende stadslandbouwinitiatieven, etc. Het vergt een andere blik om deze initiatieven mogelijk te maken, een vernieuwende visie, mensen met andere competenties, een andere manier van samenwerken. Een andere rol van zowel overheid, burgers (ja, ook wij hebben wat te leren) als bedrijfsleven.

Persoonlijk sta ik op een punt dat ik weer redenen moet vinden om hier te blijven (en ja, ik weet ‘t, een makkelijk inkoppertje voor mensen om te zeggen ‘rot dan toch lekker op’). We houden dan maar vast aan goede voorbeelden elders die laten zien ‘het kan wel!’ en hopelijk volgt Dordt dan voordat we onder de zoden liggen…

Inspiratie om ‘los te laten’:

  • Lab op Straat is een test- en showstraat waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten samenwerken aan het verduurzamen van R’dam.
  • Geen traditionele aanbesteding, maar kijkend naar de maatschappelijke baten bij gebiedsontwikkeling nieuwe stijl Rijnhaven R’dam.
  • Plannen voor de wijk Buiksloterham in A’dam om een ‘Living Lab’-status aan te schrijven. De stempel ‘experimentele zone’ kan ontwikkelaars en bewoners in staat stellen nieuwe materialen en schone technologieën te gebruiken die door huidige regelgeving nu tegengehouden worden.
  • Rondom Trust Noord in Noorderpark A’dam zijn er voorbeelden dat vergunningen met terugwerkende kracht of parapluvergunningen versterkt zijn (laatstgenoemde is één vergunning voor alle initiatieven die door het jaar heen op een bepaalde locatie plaatsvinden).

Er zullen vast en zeker tig meer goede voorbeelden zijn in ’t land, dat regeltjes toch even wat losser kunnen, dat mensen op een andere manier kunnen leven, werken en consumeren, er daadwerkelijk gelijkwaardig wordt samengewerkt, bestemmingsplannen aangepast kunnen worden, er ingroei mogelijkheden zijn rondom leegstaande panden, partijen de wil hebben om er samen uit te komen, etc. Kortom, #ikwilverandering, als het even kan gewoon hier op het eiland en anders wie weet….

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • niels

    Ah we leven weer in ‘new times’ en we gaan alles anders doen. Dat was vorig jaar ook al toch? Thirza, als je de verhalen die je schrijft nu eens niet richt op beleidsmakers maar op gewone mensen dan snap ik het misschien ook :-)

  • masja

    hier krijg ik nou kippenvel van, bedankt Thirza!

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)