Wat is oud?

Door
27 augustus 2013
Reacties (0)

Wij slaan ons graag op de borst in Dordrecht, want we zijn de oudste stad van Holland. Een titel die wordt betwist door Geertruidenberg, dat tot 1807 bij het graafschap Holland behoorde. In 1222 kreeg Dordrecht zijn stadsrechten, althans de eerste oorkonde waarin zij zijn vermeld dateert uit dat jaar. De ruzie met Geertruidenberg zal wel weer oplaaien tegen de tijd dat we het achthonderdjarig bestaan van de stad gaan vieren. Misschien gaan ze in Muiden dan ook wel boos roepen. Het lijkt erop dat ze daar al in 1122 stadsrechten kregen, maar het hoorde tot 1296 bij Utrecht, dus dat telt niet. Alle kans trouwens dat Dordrecht al voor 1222 stadsrechten had, maar dat het document verloren is gegaan.

 

Het klinkt aardig, de oudste stad van Holland en veel toeristen nemen voetstoots aan dat we de oudste van het hele land zijn. In het buitenland is Holland merkwaardigerwijze vaak synoniem voor Nederland, zoals Engeland bij ons niet zelden synoniem is voor het Verenigd Koninkrijk. Zit er weer een gup bij Visser of Merz te roepen dat hij een weekje naar Engeland is geweest, blijkt de sneue sukkel in Edinburgh te hebben gelogeerd. Wij houden ondertussen de kaken lekker op elkaar en laten de geografisch en historisch slecht onderlegde medewereldburgers, die op de fluisterboot door de stad toeren, mooi onkundig van het veel oudere Maastricht, of Nijmegen, Utrecht en de IJsselsteden.

 

Oud is een relatief begrip. Als je kijkt naar sommige andere delen van de wereld, komen Dordrecht en de rest van Nederland pas kijken. Neem het Nabije Oosten, waar de menselijke beschaving voor het eerst tot bloei kwam en waar men, naar het zich laat aanzien, heel hard bezig is hem ook weer te laten ondergaan. Daar lagen duizenden jaren geleden al relatief grote steden met een hoog welvaartsniveau. Denk maar aan het befaamde Babylon.

 

Ik ga nog eens een cursus Dordtologie doen, lijkt me heel interessant, maar ik wil ook weleens wat meer van die oude culturen weten. Ja, ik heb het allemaal wel gehad, toen ik geschiedenis studeerde, maar ze waren toch te veel een ondergeschoven kind. Het valt alleen niet mee als je je in de oudheid wilt verdiepen, maar er niet het eiland voor af wil. Dordrecht is nogal gehandicapt door het feit dat het geen studentenstad is. Zelfs de plannen voor een university college zijn gesneuveld. Ze leken mij ook niet erg snugger, maar daarover een andere keer. Ik was aangenaam verrast toen ik op deze cursus stuitte: Collegereeks oude culturen. Precies wat ik zocht. Daarna ga ik Dordtologie doen en een beetje lachen om de oudheid van onze mooie stad.

 

Foto: auteur

Leuk artikel? Deel het met anderen: