Wie is Hanneken van Dordt toch?

Door
9 augustus 2015
Reacties (0)

Op de Stadswerven moet een 18 meter hoog beeld komen te staan dat iconisch wordt voor Dordrecht. Het beeld wordt een maagd: Hanneken van Dordt. Alleen wordt er in een artikel van het AD gezegd dat we niet weten wie ze precies was. Alleen dat er een beeld van haar bij de Boombrug heeft gestaan. Maar weten we dat echt niet?

Google is your best friend

Even Googlen en binnen nog geen tien minuten wist ik wie Hanneken was. Er zijn twee Dordtse legendes over Hanneken. In de ene legende gaat het over een mannelijke reus die verantwoordelijk is voor de kronkel in de Kil. De andere legende gaat over een vrouwelijke reus die bij het Melkpoortje stond en zou waken over de stad.

Als je vervolgens intypt: Hanneken van Dordt Boombrug vind je een link naar een kaart. Op die kaart staat bij nummer 24 heel duidelijk dat het gaat om de Boombrug. De brug waar de Dordtse reuzin Hanneken gestaan heeft. Dus ons iconisch standbeeld wordt de reuzin Hanneken die waakte over onze stad. Raadsel opgelost. Dit keer komt ze alleen niet bij het Melkpoortje te staan, ook niet bij de Boomburg, maar op de Stadswerven.

Leuk artikel? Deel het met anderen: