Wij Dordtenaren willen niet investeren in eigen stad

Door
11 februari 2015
Reacties (0)

We klagen veel, maar stiekem houden we erg veel van ons Dordt. Maar niet zo veel dat we bereid zijn met wat euro’s over de brug te komen om het nog net even iets mooier te maken…

Enkele maanden terug is het Dordtse crowdfundingsplatform Dordrecht van start gelanceerd. Meerdere initiatieven vanuit de culturele, maatschappelijke en duurzame hoek doen mee. Tot nu toe is er 1 actie succesvol geweest, let wel een operatie voor 2 hondjes. Blijkbaar zijn we daar gevoelig voor of heeft de eigenaar / eigenaresse toch besloten zelf te investeren. Terwijl er tig gave voorbeelden zijn dat het wel kan! In Boxtel bijvoorbeeld hebben bewoners zelf een natuurgebied gekocht voor 300.000 euro om het verdwijnen van de natuur te voorkomen. Ook windmolens doen het goed. Om een voorbeeld te noemen, “bijna tweeduizend Nederlandse gezinnen brachten in minder dan 13 uur in totaal 1,3 miljoen euro bijeen voor de aankoop van de windmolen”. Drechtse Wind loopt daar behoorlijk op achter, de Drechtstedenaar omarmt duurzame energie nog niet echt. En uiteraard een uitzondering, maar het kaartenspel Exploding Kittens heeft binnen 20 minuten 100% van hun gewenste bedrag opgehaald, binnen een uur 1000% en binnen 3 dagen heeft dit geresulteerd in meer dan 3 miljoen dollar. Een van de meest succesvolle projecten op Kickstarter. En dat voor een kaartenspel!

Daarnaast is het begrip start-ups tevens een onbekende in deze regio, terwijl Nellie Kroes onlangs is benoemd als ambassadeur van deze groep om Nederland op de kaart zetten als dé Europese vestigingsplaats voor start-ups. Investeren in deze groep leidt tot innovatie, tot nieuwe werkgelegenheid, tot dé ondernemers van morgen, tot meer jongeren die hier willen blijven wonen of zich willen vestigen. Waar zijn ze te vinden in de Drechtsteden en waarom wordt dit niet veel meer gestimuleerd? Zo zijn er een aantal innovatieve start-ups gevormd door studenten van de Hogeschool Rotterdam n.a.v. een Live Lab bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Doen wij enige moeite om deze jonge creatieve geesten hier te houden?

Feit is dat banken niet meer over de brug komen als (enige) financier. Dus we zullen het op andere manieren moeten doen. Uiteraard wordt er hier en daar wel geïnvesteerd in de regio, zoals in maritiem en techniek. Wie kent bijvoorbeeld Nextech en Financieringsfonds MKB Drechtsteden? Nog te onzichtbaar en in handen van de grote jongens. We zijn onvoldoende trots op onze kapitalen om er mee te koop te lopen. Wat als Dordt als stad aandelen zou uitgeven, zou je dan voldoende vertrouwen hebben in ons potentieel om die aandelen af te nemen? Waar zou je zelf op inzetten als jij het voor het zeggen hebt??

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)