Zeg je nee, dan krijg je er twee

Door
11 oktober 2013
Reacties (3)

Popquiz: Hoe lang geleden vond de slag bij Gettysburg plaats? Geen idee hoe, wat of waar? Dan bevindt u zich in de comfortabele marge van 99,9% van de rest van Nederland. Het collectieve geheugen is zwak en Scharco bewees twee weken geleden al dat het doorsnee Dordtse Raadslid daar geen uitzondering op is.

Nu komt het echter wel eens vaker voor dat politici lijden aan een, al dan niet temporair, geheugenverlies. Neem bijvoorbeeld de rolstoelridders van de VSP. Afgelopen juni werd er een commissiedebat georganiseerd over de faillissementszondag, waar Henk Romijnse aangaf dat volgens hem ‘De burger meer behoefte heeft om te winkelen en dan het liefst in een leuke toeristische stad’. Laat het nu net zijn vriend Tazelaar zijn die daar al eens eerder iets over zei. Maar ook recenter zijn er opmerkelijke gevalletjes van geheugenverlies. Zo merkte BVD fractievoorzitter David Schalken in het AD van 26 september op dat hij ‘niet meer wist of hij voor of tegen de raadsvergadering in de museumtuin had gestemd’. De geloofwaardigheid spat er werkelijk vanaf. Gelukkig voor eenieder houdt het CDA alvast rekening met deze trend, dat dan weer wel.

Tussen al deze black-outs door, is politiek Dordrecht inmiddels aanbeland bij de traditionele opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen. Campagneleiders staan voor de schone taak om als volleerde Maximetjes de komst van plotse prinzipenreiters en nieuwe teamleden in goede banen te leiden, besturen trekken functieprofielen weer van stal en de verkiezingslijsten worden opgesteld op basis van kwaliteit ‘een afspiegeling van de samenleving’. Gelukkig zijn er ook nog fracties die zich daar niets van aan hoeven te trekken. Bijvoorbeeld omdat er überhaupt geen aanhangers zijn. Of omdat ze geen programma hebben, maar gewoon maar wat in het wilde weg roepen.

Een voorbeeld van de laatste categorie is het circus WEK, dat door middel van ‘diefstal’, dixit Piet Sleeking, nog steeds in de Raad rondhangt. Menig door WEK ingediende motie mondt uit in een tragische re-enactment waarin de amateurmilitie  in enkele minuten van het veld wordt geveegd door een willekeurige ervaren tegenstander. Het is zonder meer een prestatie om voorstellen met 37 tegen 2 verworpen te krijgen. Is dat terecht? Ja, dat is terecht. En is dat treurig? Ja, dat is treurig. De kiezer heeft in 2010 namelijk 15 zetels gegeven aan Beter voor Dordt. Daar kun je een hoop van vinden, maar het was een eerlijke democratische uitslag. Dat er echter een lacune in de wet zit, die het legaal maakt om je met behoud van zetel af te scheiden, maakt niet dat dergelijk gedrag moreel aanvaardbaar is. Integendeel. De redenatie ‘de wet verbiedt het niet, dus het mag’ kan en zal door een zuiver politicus nooit gehanteerd worden als vrijbrief om de grenzen van het maatschappelijk acceptabele te naderen. Wanneer echter de egotrippende illusie heeft postgevat dat de hele wereld op jou zit te wachten, rest de doorsnee kiezer weinig anders dan elke dinsdagavond op de livestream met het schaamrood op de kaken te mogen aanschouwen hoe er om kwart over 12 ‘s  nachts gedichten worden voorgelezen, kansloze moties worden ingediend en er om de haverklap rancuneuze opmerkingen richting BVD over tafel vliegen. Opstappen uit een fractie is 1, je loyaliteit overboord gooien is tweede. Zeker wanneer je je zetel volledig te danken hebt aan Piet Sleeking.

Je zou als Dordtse burger bijna zelf een black-out willen krijgen, om te vergeten dat het hier niet bij blijft. Want als klap op de vuurpijl weigert WEK sinds een paar weken om de Dordtse belangen te vertegenwoordigen in de Drechtraad, omdat de Drechtraad ‘ondemocratisch’ zou zijn. Een interessante woordkeuze voor iemand die een zetel bezet op basis van welgeteld 17 van de 47.020 stemmen. Wellicht kunnen enkele nieuwe Dordtse nachtegaaltjes dit duo leren hoe je een toontje lager zingt. Enfin, nog een paar maanden totdat de kiezer dit circus definitief naar huis stuurt. Kan ik mijn tijd weer steken in het bestrijden van serieuze problemen.

PS: Heeft u al gestemd voor de ‘meer dan handen’ vrijwilligersprijs 2013? Het Babyhuis is kandidaat, even stemmen dus.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  o jee het is lokale WEK” bashen” week in blogcity, waar zo’n Drechtraad al niet goed voor is…

  Nu maar hopen en bidden dat deze lokale niet serieus te nemen afsplits partij na de verkiezingen zo serieus gaat worden als de vrijheidspartij van dhr Geer Glorix, dan moeten we ons echt zorgen gaan maken..

 • wekdordrecht

  Waarschijnlijk is dit de manier waarop bepaalde partijen de campagne voor de gemeenteraad 2014 in willen gaan. Lezers die graag zelf hun mening vormen en een objectief oordeel willen vellen verwijzen wij door naar onze website: http://www.wekdordrecht.nl/home/

 • Ruud Lammers

  Beste Chris,

  Als ik u was zou ik me eerst eens in een aantal zaken verdiepen.
  Het was WEK dat tegen participatie in woningbouwproject Noordoevers heeft gestemd. Woningbouwproject Noordoevers in Hendrik Ido Ambacht, met huizen voor rijke mensen, waar gewone Dordtse inwoners aan mochten meebetalen!
  Een project waar alle partijen, behalve WEK, mee ingestemd hebben.
  Alle andere partijen stemden dus voor; ook Beter voor Dordt!
  Beter voor Dordt ook? Was dat beter ook voor de inwoner van Dordt?
  Nee natuurlijk!
  Dit geintje gaat elke inwoner van Dordt 38 euro kosten. Zonde, weggegooid geld.
  Had toen, in februari 2012, maar naar WEK geluisterd.
  Het stadsbestuur moet Dordrecht goed besturen, al die regionale ambities kosten Dordrecht geld. Geld van de inwoners van Dordt!
  Dat kan toch veel beter?
  Stem daarom WEK !

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Dordrecht staat achter verwelkomen vluchtelingen

Geplaatst op 15 september door

Het vluchtelingenprobleem werd vorige week in de gemeenteraadscommissie aan de orde gesteld. Meerdere partijen vinden dat er een opvang moet komen. Om alvast iets te kunnen doen deed Dordrecht mee aan de landelijke actie: ‘… Verwelkomt’. En dat bleek een goede zet.Iedereen was zaterdag welkom om welkomstpakketten af te geven om hiermee duidelijk te maken dat ook […]

Lees verder... Reacties (12)