Zoektocht naar het licht…

Door
27 maart 2015
Reacties (0)

Zonder licht geen foto

Zomaar een wandelingetje door mijn stad.

Ik doe dat vaak. Op de bonnefooi even over de oude kaden lopen. Met camera natuurlijk. Altijd kom je dan wel weer mooi licht tegen. En ik zeg bewust dat ik licht tegen het lijf loop, want daar draait het om.

Nou lijkt dat een open deur, want zonder licht geen foto. Iedere fotograaf heeft dus iets met licht. Wat ik bedoel is dat het voor mij vaak alléén draait om licht. Het onderwerp in dat licht, ach dat komt op de tweede plaats. Dat klinkt een beetje sneu voor de modellen waar ik portretten van maak, maar het is niet lelijk bedoeld.

Nou hoor ik tijdens de workshops die ik geef de mensen vaak praten over hard en zacht licht. Wat in de meeste gevallen dan wordt bedoeld is het verschil tussen veel en weinig licht. En dat is wat anders. Veel licht is niet per definitie hard. Weinig licht niet per definitie zacht.

Hard of zacht licht?

Wat is dan het verschil tussen hard en zacht licht? Bij hard licht heeft het licht een evenwijdige richting. Lichtstralen die evenwijdig lopen, geven donkere schaduwen met een scherpe begrenzing. Een lichtbron die ver weg staat levert al gauw hard licht, omdat de stralen, eer ze het onderwerp bereiken, nagenoeg evenwijdig lopen. Terwijl een lichtbron dichtbij je onderwerp veel minder hard licht oplevert omdat het licht dan nog onder verschillende hoeken op het onderwerp valt. Zacht licht komt van meerdere richtingen, is diffuus. Zacht licht geeft ook zachte schaduwen die niet scherp zijn begrensd.

Een zwakke lichtbron veraf kan dus hard licht veroorzaken. Terwijl een felle lichtbron dichtbij veel zachter licht geeft. Wel veel, maar ook zacht.

Als je het over een lichtbron veraf hebt dan is de zon het ultieme voorbeeld. De Aarde staat zo ver van de zon vandaan dat de zonnestralen de Aarde evenwijdig overspoelen. Zonlicht, zonder tussenkomst van een wolkendek, is dan ook hard licht. Schuiven we echter het wolkendek er tussen, dan wordt dat evenwijdige zonlicht door de wolken verstrooid. Het diffuse licht komt van alle kanten op ons neer en levert zacht licht op.

c1

Zondagslicht

Je kent het wel: een zondag (het is meestal op een zondag…) met een dun wolkendek. Zo’n “saaie” dag waarop je vrijwel geen schaduwen ziet. Een dag voor mooie zachte portretten,  zonder al te veel contrast. Voor straffe karakterportretten moet je echt op een zonnige dag terugkomen.

Probeer ieder dag eens naar het licht te kijken. Is het hard of zacht? Is het warm of koel? Is het veel of weinig? Wat gebeurt er met het licht als de lucht  vochtig is? Zie je verschil tussen ochtend- en avondlicht? Theoretisch zou een zonsopkomst en zonsondergang hetzelfde licht op moeten leveren, maar toch is het anders. Als je morgenochtend op de fiets of in de auto zit kijk dan ook eens op die manier om je heen.

Deze zondag begon schaduwloos in Dordrecht. Een dunne grauwigheid verstrooide het licht naar alle kanten. ‘s middafs brak de zon door. In principe hard licht met donkere schaduwen bij een nagenoeg wolkeloze hemel.
En toch, wanneer je het juiste standpunt zoekt kan het licht, door het vocht in de lucht, weer heel zacht tonen.

Tja, je kan er maar druk mee zijn…..

Het is “het lot” van de fotograaf: De niet aflatende zoektocht naar het licht…

e1

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Gemis…

Geplaatst op 8 mei door

De boomSinds 1 mei heb ik een andere studio. Mijn oude is dicht. De deur is op slot en wat er met het gebouw gaat gebeuren is ongewis. Althans, ik hoor van alle kanten wilde plannen, maar het kan ook zo zijn dat het gebouw er volgend jaar niet meer staat.Mijn nieuwe studio is prachtig. Groter, […]

Lees verder... Reacties (0)

Mist…

Geplaatst op 17 april door

Back to basic Even ‘back to basic’ deze week.Na alle perikelen rond een ‘salesman from hell’ die mij bijna neersabelde bij de aankoop van een camera, wat tenslotte niet meer is dan een stukje gereedschap waar ik iets moois mee probeer te maken, ben ik  weer even met beide voeten in de zwart-witte klei geland.Enige […]

Lees verder... Reacties (0)